Logo
  • Nieuws
  • 24 januari 2018
  • Bron: Kernwaarde Groen

Top 6 trends in kantoorinrichting

Gezondheid, welzijn en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s in 2018. Vertaald naar kantoorinrichting betekent dit meer aandacht voor de kwaliteit van lucht, licht, geluid en temperatuur op de werkplek.

Beeld Top 6 trends in kantoorinrichting

Wat zijn dit jaar de trends op het gebied van huisvesting en kantoorinrichting?

1. Gebruik van natuurlijke materialen

De moderne werkomgeving heeft gezonde afwerkingen met natuurlijke materialen. Wanneer ze in de ruimte worden geïntegreerd, voegen grondstoffen als hout, steen, marmer of koper direct een vleugje warmte en karakter toe. Natuurlijke materialen brengen ons dichter bij de natuur en bevorderen zo een gezondere werkomgeving.

2. Meer groen op kantoor

Diverse onderzoeken bewijzen dat planten een grote impact kunnen hebben op het binnenklimaat in een kantooromgeving, en om positief effect te bereiken is één plant per 12 m2 al voldoende om prestatieverbeteringen te bewerkstelligen. Verschillende studies hebben aangetoond dat de natuur een positieve invloed heeft op het welzijn en de productiviteit op kantoor. Een groene wand, grote plantenbakken, moswanden, plantenschermen en zelfs micro-gardens waar personeel groenten kan telen behoren tot de mogelijkheden.

3. Open flexibele kantoren

Open kantoren zijn bedoeld om samenwerking aan te moedigen. Gedeelde ruimtes bevorderen teambuilding die op haar beurt leidt tot een hogere productiviteit. Open kantoren beschikken over vele functies, waaronder flexibele  werkplekken, gemeenschappelijke bureaus, informele meeting pods en break out rooms. Agile werken met toepassing van de Scrum-methode komt ook steeds meer voor. Daarbij is het belangrijk een flexibele inrichting en dynamische overlegplekken te realiseren. Open kantoren kunnen overigens niet zonder voldoende concentratieplekken.

4. Goede ventilatie

Gezonde kantoren hebben hogere ventilatiesnelheden, lagere concentraties CO2 en andere vervuilende stoffen. De binnenluchtkwaliteit in kantoorgebouwen heeft invloed op zowel de productiviteit als het ziekteverzuim. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat onvoldoende verse luchttoevoer negatief doorwerkt op de productiviteit. Het binnenklimaat was al belangrijk maar wordt nog belangrijker. Individuele regelingen om temperatuur en lucht te regelen op de werkplek komen steeds meer voor.

5. Akoestiek en geluidsisolatie 

Geluid in de kantooromgeving blijkt een grote invloed te hebben op de productiviteit. Het kantoorconcept (open kantoor of een cellenkantoor) bepaalt in belangrijke mate of er vaak verstaanbaar en (deels) verstorend en betekenisvol achtergrondgeluid hoorbaar is op de werkplekken. Akoestiek speelt dan ook een belangrijke rol in het kantoorontwerp met elementen zoals akoestische panelen, scheidingswanden en plafonds.

6. Inzet van slimme technologie

Dankzij het Internet of Things (IoT) is een netwerk van ‘fysieke apparaten’ met ingebouwde internettechnologie in staat om te communiceren en interacteren met de omgeving. Een voorbeeld: met IoT worden alle parameters gemeten die invloed kunnen hebben op de gezondheid en welzijn van de medewerker. Met deze informatie kan het kantoor steeds beter ingeregeld worden.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform