Logo
  • Opinie
  • 5 maart 2013

Thuisbezoek 2.0

Ik had nog geaarzeld bij aankoop van het huis. Wat moest het worden, hotelwoning, nesthuis of veranderappartement?

Ik had nog geaarzeld bij aankoop van het huis. Wat moest het worden, hotelwoning, nesthuis of veranderappartement? Het werd het veranderappartment van Ikea. De energieleverende gevel was belangrijk, maar dat ‘ie dementiebestendig is, gaf de doorslag. Ja daar kan je wel om lachen, maar als je boven de 70 bent, wordt dat toch belangrijk. Omdat het huis voldeed aan de normen voor gezondheidshuis én energiehuis was het  vergunningsvrij. Thuis zijn is zoveel aantrekkelijker geworden. Het was al een tweede kantoor, school, en winkel annex paskamer, maar tegenwoordig is het ook de gezellige ziekenhuis-dependance. Met prachtige diagnosefuncties levensgroot op het scherm van de huiskamermuur. Tring tring. ‘Goedemorgen, meneer Bullinga.
Mag ik u even checken?’ Die aardige specialist van Isala klinieken is live op de muur. Thuisbezoek 2.0, zullen we maar zeggen, haha. Ik leg mijn hand op de muur en stel meteen mijn zorgdashboard met medisch dossier voor haar
open. De muur doet een simpele bodyscan en de specialist kijkt tevreden. Natuurlijk, ik kan helemaal zelf de nasleep van mijn operatie checken, en dat doe ik ook – het huis checkt me al een half jaar en alles gaat goed dus eigenlijk had deze thuis-afspraak niet gehoeven – maar af en toe vind ik het fijn van een mens te horen hoe het gaat. Hierdoor is het ziekenhuis zelf ook behoorlijk veranderd. Eigenlijk gebeurt daar alleen nog maar wat thuis écht niet lukt. En er is zoveel wat op afstand kan... Diagnoses, simpele ingrepen, volgen van patiënten, eerste hulp bij  ongelukken, eerste ingrijpen bij alarmerende signalen. Weg met die suffe bloedanalyses in een tochtig bijgebouwtje en dan een week later pas de uitslag. Nee, hier en nu! Het leven van een patiënt is er stukken makkelijker op geworden. Alleen nog maar afreizen als het echt nodig is. Dat is het voordeel van levende gebouwen. Ziekenhuisschoonmakers zijn er ook blij mee, trouwens. Hun oude werk (schoonmaken) is grotendeels overgenomen
door robots (die kosten twee euro per uur en zijn cao-loos), en zij worden nu beter betaald. Ze sturen de robots aan, kijken waar iets misgaat, signaleren knelpunten op de werkvloer. Interessanter werk met meerdere functies.
Hun mobieltje, voorzien van de juiste monitor- en scan-apps, is de poort naar die functieverbreding.

Futurist Marcel Bullinga is erg slecht in schoonmaken maar is beter dan een robot als het gaat om interactieve
presentaties. Twitter de mooiste trends en nieuwste namen voor levende gebouwen naar @futurecheck

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform