Logo
  • Nieuws
  • 2 juli 2018
  • Bron: CBRE

Sterke stijging huurprijzen kantoren verwacht

De kantorenmarkt in de vijf grootste steden is sterker dan ooit en bestand tegen een eventuele recessie. Op basis van de huidige situatie zullen de huurprijzen van kantoren de komende jaren sterk stijgen, zelfs bij een economische terugval.

Beeld Sterke stijging huurprijzen kantoren verwacht

Dit blijkt uit een stresstest door CBRE. De internationale vastgoedadviseur onderzocht de effecten van een eventuele economische recessie in de komende drie jaar. Ze vergeleek de huidige markt met de situatie in 2007, voordat de crisis uitbrak, en de daarop volgende periode (2008-2014). In die jaren was er weinig vraag, in combinatie met groeiende leegstand en aanbod. De vergelijking laat zien dat de huidige markt veel gezonder is dan aan de vooravond van de crisis in 2007. Bij een recessie zal het leegstandsniveau niet dalen naar het dieptepunt in 2014.

Doordat de vraag naar kantoorruimte de komende jaren groter is dan (nieuw) aanbod en kantoorgebruikers vooral interesse hebben in moderne gebouwen, zullen de huurprijzen sterk stijgen over de gehele breedte van de kantorenmarkt. Kantoren op ‘prime locaties’ worden daardoor steeds minder betaalbaar voor bedrijven.

Iedere stad eigen uitdagingen

Opvallend is Amsterdam, waar de leegstand naar verwachting verder zal dalen naar een historisch laag niveau. Rotterdam is echter een uitzondering in de analyse. De leegstand was lager in 2007 dan nu, door het vertrek van bedrijven uit de financiële sector tijdens de crisisjaren. Maar ook in Rotterdam zal naar alle waarschijnlijkheid de leegstand de komende jaren door transformaties verder dalen. De verschillende vraag/aanbodverhoudingen leiden er echter toe dat iedere stad zijn eigen uitdagingen heeft.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform