Logo
  • Nieuws
  • 8 juni 2018
  • Bron: FMN

NFC Index Kantoren 2017: stijgende kostentrend zet door

De kantoorkosten per vierkante meter (vvo) stegen in 2017 met 2,8 procent naar € 480,- exclusief btw. Het gemiddelde serviceniveau over Gebouw en Infrastructuur en Mens en Organisatie bedraagt respectievelijk 3,0 en 2,8 op een schaal van 1 tot 5. Dit blijkt uit de NFC Index Kantoren over het jaar 2017.

Beeld NFC Index Kantoren 2017: stijgende kostentrend zet door

De kosten voor Gebouw en Infrastructuur laten op alle onderdelen een stijging zien. Er is vooral een toename van de kosten voor het parkeren, de schoonmaak en de werkplekomgeving. De laatste wordt ingegeven door andere werkwijzen zoals agile werken en een diversiteit aan werkconcepten.

De kosten voor Mens en Organisatie laten een wisselend beeld zien. Bij Hospitality is er sprake van een stijging voor de kosten op receptie en restaurant & automaten. Voor logistiek is er een daling die wordt veroorzaakt door een sterke afname van de kosten op documentmanagement. De kosten voor beveiliging nemen opnieuw licht toe; een stijging die sinds 2015 waarneembaar is.

De ICT-kosten per vierkante meter laten een daling zien. Belangrijke elementen hierin zijn een daling van de kosten van de service desk, de centrale en gedistribueerde diensten en telematica. De kosten per vierkante meter voor Strategisch Facility Management en Horizontale (centrale) functies stijgen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een toename van de kosten voor management, inkoop en de service desk.

Bron: FMN - NFC Index

2017 in cijfers

NFC Index®kantoren 2017 = € 480,- per m² vvo per jaar, exclusief btw.
In 2017 stegen de facilitaire kosten met 2,8 procent ten opzichte van die in 2016.
In 2017 steeg het vloeroppervlak per werkplek naar 20,7 m² vvo.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform