Logo
  • Nieuws
  • 13 december 2017
  • Bron: Ucility

Meeste kantoren hebben overdaad aan onbezette werkplekken

In tegenstelling tot veel berichten in de media is er een overdaad aan werkplekken op kantoren in Nederland en België. Zo'n 35% beschikbaarheid van bureaus en zelfs meer dan 40% voor overlegruimten tijdens kantooruren.

Beeld Meeste kantoren hebben overdaad aan onbezette werkplekken

Dit blijkt uit cijfers van iotspot, een bedrijf dat de bezettingsgraad van kantoren in kaart brengt door toepassing van Internet-of-Things (IoT). "Met de uitkomsten willen wij de gebruikersfrustraties à la die van BuZa-ambtenaren niet bagatelliseren," geeft Marnix Lankhorst van iotspot aan, "de tegenstelling tussen de door ons geobjectiveerde beschikbaarheid en de beleving van gebruikers dat een kantoor overvol is, is evident."Facilitair dienstverlener Ucility herkent zich in deze cijfers en ziet vergelijkbare percentages bij haar analyses ter voorbereiding van verbouw- en verhuisplannen. 

Volgens Hans Bloemen van Ucility is de paradoxale situatie weg te nemen door inzicht te creëren, niet alleen voor FM maar juist ook voor gebruikers. "Het ‘verslimmen’ van de werkomgeving leidt alleen tot duurzaam resultaat als ook de gebruikers er baat bij hebben. Als zij bijvoorbeeld real-time inzicht hebben in die 35% vrije werkplekken ontstaat er bij hen rust en keuzevrijheid in plaats van frustratie. Daarbij is op te merken dat er een verschuiving is bij de gebruiker in behoefte, zoals de vraag naar Scrum- of concentratieondersteunende werkruimtes.”

Verslimming kantooromgeving

Door ‘verslimming’ kunnen kantoorvolumes ingekrompen of beter passend worden, zonder verlies van gastvrijheid, werkplezier of productiviteit. Als extra kan het gebruik van energie, catering en woon-werkverkeer verbeterd worden. Onderzoek naar werkplekmanagement-dienstverlening deed Ucility besluiten met iotspot te schakelen. Inmiddels wordt er gezamenlijk bij een aantal bedrijven opgetrokken. "Dat smaakte naar meer," aldus Lankhorst, "Plug & Play ‘verslimming’ van de kantooromgeving door ons en praktisch uitvoerbare adviezen door Ucility." Bloemen vult aan "Met Smart Workspace Information Management willen wij klanten helpen bij het vormgeven van hun toekomst met ‘slimme’ kantooromgevingen."

Ucility is inventief in het bedenken, uitvoeren en managen van maatwerkoplossingen op het gebied van logistiek, services, huisvesting en contractmanagement.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform