Logo
  • Nieuws
  • 11 juni 2019
  • Bron: NRC

‘Maak snel werk van verzachten nadelen kantoortuin’

De flexplek op het werk staat zwaar onder druk. Steeds meer wetenschappers waarschuwen voor de grote nadelen. Dit terwijl een open kantoortuin met flexibele werkplekken de standaard is geworden in Nederland. Wat zijn mogelijke oplossingen?

Beeld ‘Maak snel werk van verzachten nadelen kantoortuin’

Concentratie is ver te zoeken in een kantoortuin zo laten diverse onderzoeken zien. Met de komst van virtuele assistenten wordt het hier niet beter op zo waarschuwt Eduardo Aguilar Pelaez, onderzoeker aan het Imperial College in Londen. Hij pleit ervoor mogelijkheden na te gaan om overlast te beperken.

Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht, is nog rigoureuzer: hij vindt dat kantoortuinen moeten verdwijnen. Volgens hem werkt aandacht als een spier die je moet trainen. En afleiding is funest. Kantoortuinen leveren besparingen op huisvesting op, maar of dat opweegt tegen de nadelen is de vraag aldus Van der Stigchel.

Een bedrijf dat dit aan het onderzoeken is is Achmea. Vrijwel alle 15.000 medewerkers hebben daar een flexplek. Ze hebben inmiddels een werkgroep opgericht die zich bezighoudt met de toekomst van werken. Geluidsoverlast is een van de zaken waar ze zich op richten. Zo kijken ze naar geluidsabsorberende tussenwandjes. Ze hebben al verrijdbare schermen,  ‘concentratiecockpits’ en headsets of koptelefoons. Ook blijkt er behoefte aan agile ruimtes.
Achmea houdt rekening met 0,7 werkplek per fulltime-medewerker. Een norm die veel andere bedrijven en ministeries hanteren.

Lees ook:

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform