Logo
  • Nieuws
  • 21 september 2018

Locatiestrategie kan creativiteit een boost geven

Het samenspel van bedrijven, gemeentes en ondernemers speelt een grote rol in de ontwikkeling van de vierde industriële revolutie; oftewel het kantoor van de toekomst zo bijkt uit een recent onderzoek van Cognizant. Bij het aantrekken van de juiste mensen en het stimuleren van innovatie zijn er drie elementen van belang: co-locatie, integratie in (slimme) steden en cultuur.

Beeld Locatiestrategie kan creativiteit een boost geven

1. Co-locatie

De traditionele kantooropzet, waarbij iedereen aan het werk is op een vaste werkplek op het centrale hoofdkantoor, is inmiddels echt achterhaald. Waar vroeger het werk redelijk eenzijdig was, wordt er nu meer creativiteit en diversiteit verwacht van een medewerker. Dat vraagt ook om de bijbehorende faciliteiten. Een bedrijf dat zich vestigt in een creatieve hub, of een andere vorm waarin kruisbestuiving mogelijk is tussen bedrijven, is een succesrecept voor innovatie. Aan inspiratie immers geen gebrek.De nabijheid van startups en de zichtbaarheid als bedrijf voor creatief personeel geeft een positieve impuls aan innovatie.

2. Integratie (in slimme steden)

Simpelweg verhuizen om dichter bij klanten, partners, medewerkers en andere startups te zijn is niet voldoende.Zonder geschikte interactiemogelijkheden zal er niet veel gebeuren. Op de ideale locatie is er gelegenheid om samen te werken, te sparren en elkaar tegen het lijf te lopen. Niet alleen binnen je eigen bedrijf, maar verspreid over personeel, vakgebieden, bedrijven en sectoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Strijp T in Eindhoven; dit businesspark inspireert niet alleen qua uitstraling – de oude, industriële gebouwen onderscheiden zich duidelijk van het standaard bedrijventerrein – maar het is ook de ideale plek voor innovatieve (technische) bedrijven, startups en stakeholders om elkaar te vinden en samen tot bijzondere ideeën te komen.

3. Cultuur

Je kunt een geweldige locatie hebben, met de beste mogelijkheden om elkaar te vinden, maar zolang de cultuur er niet naar is om elkaar op te zoeken zal het resultaat waarschijnlijk alsnog uitblijven. Als bedrijf moet je er dus voor zorgen dat de locatie een samenwerkingscultuur stimuleert met een agile manier van werken. Locatiestrategie wordt steeds vaker gebaseerd op de gewenste cultuur, en steeds minder op verwachtingen vanuit de sector. Dus, bedrijven die normaliter uit vanzelfsprekendheid zouden hebben gekozen voor Amsterdam als thuisbasis, zullen nu sneller kiezen voor Utrecht of Eindhoven. Waar (een deel van) deze switch mogelijk is ontstaan uit kostenoverwegingen, wordt er door de andere cultuur die de nieuwe locatie met zich meebrengt vanzelf ook een ander soort medewerker aangetrokken. Eentje met andere ideeën en behoeftes, maar mogelijk ook met een andere cultuur en (zakelijke) instelling.

“Bij het finetunen van een locatiestrategie moet verder worden gekeken dan alleen een toename in productiviteit en efficiency”, zegt Euan Davis, European Lead for Cognizant’s Centre for the Future of Work. “In het ideale scenario ontstaat er een ecosysteem dat een gebalanceerd samenspel vormt tussen bedrijven, gemeentes en ondernemers. Met de juiste ingrediënten kan dit uitgroeien tot een epicentrum van innovatie. Deze boost in creativiteit kan zowel startups als gevestigde bedrijven een impuls geven in het digitale tijdperk. Zowel binnen de muren van de stad, als binnen die van een bedrijf.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform