Logo
  • Nieuws
  • 25 augustus 2020
  • Bron: NOS

Liftcapaciteit grootste struikelblok terugkeer kantoren

In meer dan de helft van de 570.000 zakelijke gebouwen in Nederland bevindt zich een lift. En dat geeft problemen als je de 1,5 meter wilt waarborgen. De verticale transportcapaciteit is dan ook een van de dingen waar gebouwbeheerders mee worstelen. Hoe hoger het gebouw, hoe lastiger.

Beeld Liftcapaciteit grootste struikelblok terugkeer kantoren

Het grootste probleem zit volgens Michel Tobé, voorzitter bij FMN, de beroepsvereniging van facilitair managers in de verkeersstromen. Als in de lift maar 4 mensen tegelijk kunnen, krijg je problemen met de toegang tot de bovenste verdiepingen.

Zo heeft het Bossche gebouw van de provincie Noord-Brabant 23 verdiepingen. Alleen de eerste verdiepingen zijn nu beschikbaar, vanaf 1 september wordt tot en met verdieping 12 gebruikt meldt Marcel van Bijnen, provinciesecretaris van de provincie Noord-Brabant aan de NOS. In 1,5 uur kunnen er 200 mensen met de lift naar boven. Niet alle ruimte kan dus worden benut. Noodtrappen inzetten is geen mogelijkheid aldus Tobé. Daar mag je alleen op naar beneden.

Eerste verdiepingen

De provincie Noord-Brabant denkt het op te lossen door vergaderen en samenkomen vooral op de eerste verdiepingen te laten gebeuren en medewerkers hiervoor de trap te laten nemen. De bovenste verdiepingen zijn dan gereserveerd voor medewerkers die langere tijd aan dezelfde taak moeten werken. Zij komen en gaan daar dan in etappes.

Vergaderingen elders te laten plaatsvinden is ook nog een mogelijkheid. Wat nu al veel gebeurt is dat men ruimte huurt in budgethotels om samen te komen. Tobé plaatst daar wel een kanttekening bij: "Maar daarmee verplaats je ook de risico's en de verantwoordelijkheid: wil je dat als werkgever?"

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform