Logo
  • Nieuws
  • 4 juli 2018
  • Bron: Cushman & Wakefield

Krapte op arbeidsmarkt heeft impact op kantorendynamiek

De leegstand van kantoren is in het afgelopen half jaar met ruim 200.000 m² gedaald tot 5,5 miljoen m2. In dezelfde periode is 558.000 m² kantoorruimte in gebruik genomen. Hoewel de opname vooralsnog wat achterblijft in vergelijking tot het eerste half jaar van 2017, neemt de verhuisbereidheid van kantoorhoudende organisaties toe. De krapte op de arbeidsmarkt is hierin een bepalende factor.

Beeld Krapte op arbeidsmarkt heeft impact op kantorendynamiek

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. De afname van de leegstand wordt deels verklaard door de opname; daarnaast zijn transformaties, onttrekkingen en bestemmingswijzigingen hierin een factor. Kantoorgebruikers in Nederland zijn zich er steeds meer van bewust dat aantrekkelijke huisvesting een investering is in het aantrekken van hooggekwalificeerd personeel. Om die reden zijn bedrijven dan ook in toenemende mate bereid te verhuizen.

In de huisvestingskeuze constateren de onderzoekers sterke concentratie en verdere polarisatie. De vraag richt zich steeds nadrukkelijker op locaties in de grote steden en hoogstedelijke gebieden die multimodaal bereikbaar zijn en een goede mix van wonen, werken, winkelen en recreëren kennen. Door de toenemende vraag is hier schaarste ontstaan, stijgen huurprijzen en verdampen incentives. Dat zijn de kenmerken van aanbiedersmarkten en dit zijn de plekken waaraan talenten op de arbeidsmarkt de voorkeur geven. Tegelijkertijd zijn er in Nederland ook vragersmarkten, waar sprake is van vraaguitval, met leegstand en dalende huurprijzen tot gevolg.

 

Netwerk van hotspots

Frank van der Sluys, Head of Research Cushman & Wakefield: “In steden als Amsterdam en Utrecht is de leegstand gedaald tot het niveau van frictieleegstand, zo’n 5 - 7 procent. Tegelijkertijd zijn er gemeenten waar de leegstand nog ruim boven de 20 procent ligt. De verschillen op locatieniveau zijn nog groter. De kantorenvraag richt zich steeds nadrukkelijker op een netwerk van hotspots en steeds minder op de overige locaties."

Remko Kempen, Head of Office Agency Cushman & Wakefield: “Een inspirerende werkomgeving is voor veel bedrijven een magneet in het aantrekken van talent. Wij zien dat steeds meer organisaties graag willen verhuizen naar kantoren die qua locatie en gebouw onderscheidend zijn en inspelen op de wensen van het talent. Organisaties willen naar de hotspots op de kantorenmarkt en investeren in zowel hun vastgoed als in nieuwe werkplekconcepten. Maar omdat het in de huidige markt lastig geschikte locaties te vinden zien bedrijven zich genoodzaakt te blijven zitten. Die schaarste aan beschikbare kantoren op de belangrijkste hotspots is daarmee een rem op het onderscheidend vermogen van bedrijven.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform