Logo
  • Nieuws
  • 1 februari 2021
  • Bron: NOS

Grote werkgevers schrappen m2 kantoorruimte. Overhaast besluit?

Veel grote bedrijven zijn van plan om na de coronacrisis meters kantoorruimte te schrappen – uiteenlopend van 10 tot 50 procent van de oppervlakte. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe vreest dat bedrijven te snel afscheid nemen van het kantoor. ‘Hoe je het collectief beter kunt laten functioneren is geen kwantiteits-, maar een kwaliteitsvraag’

Beeld Grote werkgevers schrappen m2 kantoorruimte. Overhaast besluit?

Uit een rondgang van Nieuwsuur langs 25 van de grootste werkgevers van Nederland blijkt dat ruim de helft van de bedrijven door het structurele thuiswerken verwacht minder kantoorruimte nodig te hebben. Andere werkgevers onderzoeken nog wat de gevolgen voor het kantooroppervlak zijn.
Dat laatste is het dringende advies van organisatiepsycholoog Kilian Wawoe. Hij onderzoekt vanuit de Vrije Universiteit sinds maart vorig jaar het werken ná corona. "Denk eerst goed na over de rol van kantoor. Wat wil je er bereiken? Ga niet aan je medewerkers vragen: hoe vaak wil je naar kantoor? Dan krijg je dat de ene persoon alleen maar thuis zit en de andere alleen maar op kantoor." Het is volgens Wawoe dan ook eerder een kwaliteitsvraag dan een kwantiteitsvraag.

Kantoor van de toekomst

Een van de eerste bedrijven die kantoorruimte heeft teruggebracht is Triodos Bank zo meldt Nieuwsuur. Bij de bank werken in Nederland 1.000 mensen, het nieuwe pand heeft slechts plaats voor 550. Geen overhaast besluit aldus directeur Pauline Bieringa. Volgens haar is er jarenlang over het concept en de inrichting nagedacht. “Corona was voor ons een testcase en heeft deze beslissing hooguit versneld." Medewerkers komen in de toekomst vooral naar kantoor om collega's en klanten te ontmoeten. Geconcentreerd werken doen ze dan thuis.

Ook directeur Bas van der Veldt van AFAS Software is die mening toegedaan. Hij denkt het kantoor van de toekomst te hebben. "We hebben een gymzaal, klimmuur, webinarstudio, green screens, fotostudio etc.. Werken doe je thuis." 

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform