Logo
  • Nieuws
  • 22 mei 2019
  • Bron: FD

Grote organisaties maken steeds vaker gebruik van flexibele kantoorhuur

Waar zij voorheen zelf eigen kantoren voor lange tijd lieten neerzetten, maken grote organisaties steeds vaker gebruik van flexibele kantooraanbieders zoals WeWork, Regus en Spaces. Met de aangekondigde beursgang van eerstgenoemde lijkt het concept ook voor mogelijke investeerders steeds interessanter.

Beeld Grote organisaties maken steeds vaker gebruik van flexibele kantoorhuur

"Nu bedrijven als Unilever en EY ook flexibele kantoren gaan huren, groeit de markt enorm," vertelt Annelou de Groot, directielid bij International Workplace Group (IWG) in het FD. "Voorheen bestond het merendeel van ons klantenbestand uit zzp'ers en start-ups, die zijn kleiner, waardoor je er in aantal meer nodig hebt." IWG is het moederbedrijf van Regus en Spaces, die kantoorruimte voor lange tijd leasen, opdelen, in een nieuw jasje steken en doorverhuren. 

In 2018 waren grote bedrijven al goed voor 40% van de verhuur van IWG en dit jaar groeit dit waarschijnlijk naar 60%. Ook WeWork huurt steeds meer aan grote bedrijven, zoals LinkedIn en Deloitte. Inmiddels heeft een derde van de WeWork-leden meer dan duizend werknemers. WeWork profileert zich als een netwerkorganisatie en techbedrijf zoals Uber en Lyft.

Huurcontracten

Critici wijzen bij de aangekondigde beursgang juist op de verschillen. "Bij IT ontwikkel je het product en daarna kun je eindeloos groeien. Maar WeWork handelt in hardware. Meer klanten, betekent gewoon dat er meer vastgoed gehuurd moet worden, dat is kapitaalintensief, zeker bij WeWork dat er met de inrichting nog een schepje bovenop doet," aldus Egbert Nijmeijer, senior portfoliomanager vastgoed bij Kempen in het FD. Experts maken zich daarnaast zorgen over het feit dat WeWork lange huurcontracten (tien jaar) aangaat en die ruimtes slechts voor korte tijd doorverhuurt. Bij een recessie kan dit nadelig uitpakken voor het werkplekverhuurbedrijf.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform