Logo
  • Nieuws
  • 22 juli 2020
  • Bron: Colliers International

Flexkantoren steeds populairder

Flexkantoren met kortere huurperioden worden steeds populairder. Inmiddels is Nederland koploper in Europa met het aanbod van dit soort kantoorruimte. Amsterdam en Eindhoven zijn zelfs uitgegroeid tot de flexhoofdsteden van het continent. De verwachting is dat het aandeel flexkantoren de komende tien jaar groeit tot meer dan 10%.

Beeld Flexkantoren steeds populairder

Dit blijkt uit het nieuwste kantorenmarktrapport van vastgoedadviseur Colliers International. "Tien jaar geleden zaten snelwegrestaurants, hotellobby’s en koffiecorners vol met werkende mensen met een kop koffie en een laptop," vertelt Robert Kok, hoofd kantorenverhuur bij Colliers. "Nu gebeurt dat vooral in flexkantoren. Het zijn niet alleen de zzp’ers en zakenreizigers, maar steeds vaker de grotere bedrijven die er werkruimte huren."

De echte doorbraak van het flexkantoor kwam na de kredietcrisis van 2007 tot 2011, toen bedrijven zich niet meer voor meerdere jaren wilden binden aan een vaste huur. Aanbieders van flexconcepten sprongen in dit gat door meer bewegingsruimte in de huurcontracten te bieden, bijvoorbeeld kortere looptijden en meer mogelijkheden om tussentijds te groeien of te krimpen. Hoewel nu slechts 2,5% van alle Nederlandse kantoren een flexkantoor is, heeft Nederland daarmee wel de grootste Europese flexmarkt.

Coronacrisis

Flexaanbieders die de laatste jaren de markt hebben betreden, te snel nieuwe locaties hebben geopend of zeer sterk gefinancierd zijn met extern vermogen, worden hard geraakt door de coronacrisis. Voor sommigen kan dat een faillissement betekenen. Die gaten worden snel opgevuld door één of meerdere sterkere partijen. De populariteit van flexkantoren neemt door de coronacrisis alleen maar toe. "Bedrijven willen kunnen meebewegen met de economie," legt Robert Kok uit. "Dat past ook binnen de bredere maatschappelijke trend waarin we van bezit naar gebruik gaan. Liever een maandelijks opzegbaar abonnement dan één grote investering."

Ook grote bedrijven willen meer flexibiliteit. Niet alleen door de financiële onzekerheid, maar ook door de definitieve doorbraak van het thuiswerken. Zo kiezen ze bijvoorbeeld voor een kleiner kantoor en huren bij piekdrukte extra werkruimte. Dit betekent dat het aandeel flexkantoren de komende tien jaar naar de dubbele cijfers gaat.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform