Logo
  • Nieuws
  • 14 januari 2019
  • Foto: © Ronald Tilleman
  • Bron: Kraaijvanger Architects

Flexibel, duurzaam en tijdloos kantoorgebouw in binnenstad Gouda

Een binnenstedelijk transparant en multifunctioneel kantoorgebouw met flexibele werkplekken geschikt voor Rabobank, huurders en lokale gebruikers en waarbij interieur en exterieur integraal ontworpen zijn binnen een Design & Build contract; die opgave resulteerde in een gebouw voor Gouda met een venster op de stad naar ontwerp van Kraaijvanger Architects.

Beeld Flexibel, duurzaam en tijdloos kantoorgebouw in binnenstad Gouda

Het ontwerp is tot stand gekomen binnen een integraal Design & Build ontwerpteam bestaande uit Kraaijvanger Architects, BOAG, IOB, en DGMR met de aannemer DuraVermeer als opdrachtgever.

Open, transparant en duurzaam (BREEAM Excellent)

In een wereld waar digitale technieken steeds meer mensen op afstand met de bank en elkaar laten communiceren heeft de Rabobank naar eigen zeggen een duurzaam icoon gerealiseerd waar klanten en ook bedrijven, stakeholders, scholen en non-profit sector bij elkaar kunnen komen. De klassieke bankhal met balie is verruild met een klantcontactcentrum in een gebouwplint die een bijdrage levert aan het activeren van de binnenstedelijke ruimte.

Ontmoeten en verbinden

Centraal in het ontwerp staat het thema ‘verbinden’ op verschillende niveaus. Zo is rekening gehouden met de betrokkenheid van lokale partijen in de totstandkoming van het gebouw. Letterlijk is het thema vertaald in het hart van het gebouw waar de ontmoeting met klanten en gasten plaatsvindt. Door ruimte te geven aan een publiek programma in de vorm van een uitnodigende hoge gebouwplint wordt de verbinding met de stad versterkt.

Interieur en materiaaltoepassing

Het gebouw is duurzaam maar toch transparant door gebruik van architectonische buitenzonweringen als witte vleugels die tevens als glazenwassersbalkon dienen. De natuurstenen wand van de buitengevel is opgemetseld met lange stroken zwarte graniet met verschillende bewerkingen en laagdiktes. Dit geeft de massieve wand een subtiel karakter. De stenen stroken spelen een spel met schaduw en licht. Het grote gat in de wand bestaat uit een plafond van natuursteen waarbij platen zijn opgehangen om zo het sculpturale effect te versterken. Op die manier lijkt het alsof een gat is uitgehouwen uit het steen. De verdiepingsvloeren hebben maximale flexibiliteit omdat alle verstorende zaken als toiletten, schachten en liften in de stenen rotswand aan de spoorzijde zijn opgenomen. Deze wand beschermt tegen spoorlijngeluid, zon en stofdeeltjes. Daar tegenaan zijn grote open ruimten met optimale indelingsflexibiliteit gesitueerd. Er zijn vlakke plafonds toegepast die zijn voorbereid om nieuwe indelingsvormen toe te laten. Alle techniek is weggewerkt om zo bij te dragen aan een optimale serene werkomgeving die niet wordt gedomineerd door overbodige obstakels.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform