Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2019
  • Bron: Vastgoedjournaal

'Facilities valt vaak onder de financieel directeur, terwijl het logischer zou zijn dat het onder HR valt'

Traditioneel wordt vooral gekeken naar de kosten van huisvesting. Maar de focus van dit moment ligt op de well-being van de medewerkers. Er is dus sprake van een verschuiving. En die kan niet zomaar 1, 2, 3 gerealiseerd worden aldus Ralf Daggers, Smart Buildings Directeur Croonwolter&dros. "Je ziet op het ogenblik wel dat als facilities bij HR is ondergebracht, het beter is geregeld. Alleen we zijn er nog niet, want well-being mag dan een want have zijn; het is nog lang geen must have.”

Beeld 'Facilities valt vaak onder de financieel directeur, terwijl het logischer zou zijn dat het onder HR valt'

Tijdens het afgelopen Kantorencongres 2019 georganiseerd door Vastgoedjournaal en Buck Consultants op de Amsterdamse Zuidas bleek dat de trends op de kantorenmarkt momenteel flex, wellbeing en duurzaamheid zijn. Om na te gaan hoe deze thema's worden vertaald in de dagelijkse praktijk sprak Vastgoedjournaal met Daggers. Volgens hem ontbreekt het aan visie. Centraal staat het flexwerken. Daggers: "Er zijn ondernemingen waar vergaderruimtes al weken van tevoren zijn volgeboekt. Dat schiet dus niet op als je wilt flexwerken. Het is eigenlijk een soort laddertje, waarbij het goed geregeld hebben van flexwerken de eerste trede is. Trede twee is dat mensen beschikken over een prettig gebouw, waar dingen als licht, lucht en temperatuur goed geregeld zijn. Wij hebben een concept waarbij je gaat van grip, naar slim, naar fit. De eerste stap is dat je grip hebt op het gebouw, dat geldt vooral bij de oudere gebouwen, en op basisvoorzieningen als licht, lucht en temperatuur. Vervolgens spreken we van een slim gebouw: een gebouw dat voor je werkt, waarbij sprake is van adaptief comfort. Het tunen van het binnenklimaat is één van de proposities van slim. De derde stap is een fit gebouw: een gebouw dat met je mee ademt.”

Smart building

Een fit gebouw is volgens Daggers een smart building, waarin alle technische aspecten - energie, comfort, technisch beheer en hospitality - samenkomen die een gebouw optimaliseren voor alle partijen. Croonwolter&dros zet slimme technologie in om data in en rond een gebouw te verzamelen, om vervolgens processen aan- en bij te sturen. Volgens Daggers gaan we uiteindelijk toe naar zelflerende, adaptieve, vitale gebouwen. Gebouwen die met je meeademen. Daggers: "Door data, ook van de gebruikers, te koppelen kun je bijvoorbeeld de energieprestaties van een gebouw proactief managen. En je kunt als eigenaar een beter gefundeerde strategie bepalen voor investeringen en komen tot een natuurlijk herinvesteringsmoment en een dynamische meerjaren onderhoudsplanning."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform