Logo
  • Opinie
  • 20 juni 2019

Een langer houdbaar kantoorconcept, het kan!

De werkomgeving moet duurzaam (liefst circulair), flexibel, Agile, demontabel en natuurlijk betaalbaar zijn. Als je de berichten in de media en de geluiden uit het werkveld mag geloven, krijg je de indruk dat organisaties hun werkplekken continu aan het verbouwen zijn. Heb je net de boel prachtig ingericht, verandert de strategie van de organisatie of worden verschillende bedrijfsonderdelen ‘geïntegreerd'... Het is natuurlijk je werk, maar toch vraag je je wel eens af of het niet allemaal wat efficiënter en doordachter kan. Of gaan werkomgevingen tegenwoordig gewoon niet langer dan een paar jaar mee?

Er blijken toch wel degelijk inrichtingsconcepten te zijn die verschillende organisatieveranderingen en zelfs complete bedrijfsverhuizingen overleven. Positief ‘hardnekkige’ werkomgevingen die verschillende bedrijfsstormen weerstaan. In dit kader is het zogenaamde salonkantoor van Douane Schiphol Cargo een interessante case. Bij een salonkantoor zijn ruimtes aan elkaar gekoppeld en loop je van de ene ruimte naadloos naar de volgende ruimte. De hoeken in deze ruimten bieden privacy en de open structuur maakt het tegelijkertijd laagdrempelig om naar een collega te lopen met een vraag.

Constant gedrag van gebruikers

In april 2013 verhuisden de stafafdelingen en operatie van de douane naar het salonkantoor op Schiphol. Hoewel het kantoor inmiddels bijna zes jaar in gebruik is, is er sinds de ingebruikname amper iets aangepast behoudens het beperkt schuiven met losse inrichting en met de verhouding bureau- en communicatiewerkplekken. En ook de medewerkerstevredenheid over de werkomgeving scoort constant hoog over de jaren. Het is dus wel degelijk mogelijk, een langer houdbaar kantoorconcept! Temeer omdat uit onderzoek van het Center for People and Buildings blijkt dat we als kantoorgebruiker constanter zijn in onze gedragingen en onze werksoorten dan we soms denken.

Laten we ons misschien iets te snel gek maken door directies die vinden dat het ‘anders’ moet en dat de ‘nieuwe’ organisatie een andere uitstraling nodig heeft? In ieder geval goed om hier eens over na te denken, voordat u zich weer halsoverkop in een volgende verbouwing stort. 

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform