Logo
  • Opinie
  • 16 april 2019

Een hip kantoor is een oorzaak van de burn-out-crisis

In mijn verleden als consultant en nu als workplace wellness advocate heb ik diverse kantoren gezien waarin werknemers niet het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom is mooi om te zien dat steeds meer organisaties zoals ING, Google, Nuon, en Microsoft aandacht besteden aan de werkomgeving van de werknemers door hippe kantoren beschikbaar te stellen. In deze kantoren vind je onder andere veel natuurlijk licht, kleuren die rust uitstralen, veel planten en flexibele ruimtes waardoor werknemers kunnen kiezen waar ze willen werken.

'Een hip kantoor is echter geen garantie voor een gezonde werkcultuur'

Er lijkt een overtuiging te bestaan dat een hip kantoor met open werkplekken, kleurrijke ruimtes en een pingpongtafel of spelcomputer, de olifant in de porseleinkast – mentale gezondheidsproblemen - kan laten verdwijnen. Maar dat is een illusie: het veranderen van de lay-out van een kantoor kan een burn-out en ander mentale gezondheidsproblemen niet voorkomen. Uit cijfers van TNO blijkt dat bijna een op de zes werknemers kampt met burn-outklachten veroorzaakt door hoge werkdruk. Het feit dat het aantal bekende gevallen van burn-out zeer sterk is gestegen moet werkgevers aan het denken zetten. Het maakt niet uit hoe veel pingpongtafels of luxe koffieapparaten er op kantoor zijn, werknemers hebben iets anders nodig om het beste uit zichzelf te halen.

Maatregelen gezonde werkcultuur

Bedrijven moeten stilstaan bij de werkcultuur die, bewust of onbewust, in stand wordt gehouden. Is er bijvoorbeeld een ‘geheime’ regel dat niemand voor vijf uur het kantoor verlaat? Kunnen werknemers makkelijk met hun manager praten over werkdruk en welzijn, of voelen ze zich een stuk gereedschap dat nodig is om bedrijfsresultaten te behalen? Voor het daadwerkelijk creëren van een gezonde werkcultuur zijn de volgende maatregelen essentieel:

  1. Verbeter de werknemersbetrokkenheid. Dat is cruciaal voor het creëren van een positieve band tussen werknemer en organisatie, en voor een succesvol eindresultaat. Betrokken werknemers zijn ook 17% meer productief en hebben een 41% lager verzuimpercentage volgens een onderzoek van Gallup.
  2. Maak flexibel werken mogelijk. De werknemers van vandaag hechten waarde aan flexibiliteit waarbij ze zelf kunnen kiezen waar ze werken, hoe laat ze werken en wanneer ze werken. Maak thuiswerken mogelijk zodat zij bijvoorbeeld files kunnen vermijden of op tijd bij de wedstrijd van hun kinderen kunnen zijn.
  3. Verbeter de interne communicatie. Help werknemers om zich op hun plaats te voelen door het geven van feedback, het stellen van duidelijke doelen en het creëren van een omgeving waarin ze kunnen samenwerken. Frequente en informele gesprekken met managers stellen werknemers in staat om te begrijpen hoe hun dagelijks werk is gekoppeld aan de doelstellingen van de organisatie.
  4. Verlaag het personeelsverloop. Tegenwoordig solliciteren aantrekkelijke organisaties bij de werknemers van nu, waaronder die van jou, vooral nu de 'War For Talent' toeneemt. Het vervangen én inwerken van talenten kan lang duren, waardoor de organisatiedoelstellingen in gevaar kunnen worden gebracht. Zorg er als organisatie voor dat je aantrekkelijk blijft zodat werknemers om de juiste redenen blijven.
  5. Bouw een sterk werkgeversimago. Voor een organisatie met een sterk werkgeversimago is het eenvoudiger om werknemers aan te trekken en te behouden. Werknemers worden ambassadeurs van de organisatie, alleen al hiermee creëren organisaties een concurrentievoordeel. Vergeet ook niet dat werknemers van nu op de sociale media actief zijn. Werknemers van nu delen graag hun mening over hun werkgevers op sites zoals Indeed of Glassdoor. Deze sites geven nieuwe talenten de mogelijk om te 'shoppen' voor banen en organisaties die passen bij hun waarden. In plaats van alleen te investeren in een hip kantoor met luxe koffieapparaten, zouden werkgevers veel meer aandacht moeten besteden aan de werkcultuur. Om werknemers mentaal gezond te houden, moet de werkcultuur eerst gezond zijn. En het loont: betrokken, gelukkige werknemers die bijdragen aan een gezonde werkcultuur, zijn voor elke werkgever van onschatbare waarde.
 

 

Producttips

Ook interessant

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform