Logo
  • Nieuws
  • 18 december 2020
  • Bron: DNB

De Nederlandsche Bank wordt duurzaam gerenoveerd

Het 50 jaar oude hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein in Amsterdam wordt gerenoveerd. Dat is nodig, want het is technisch op aldus de betrokkenen.

Beeld De Nederlandsche Bank wordt duurzaam gerenoveerd

Het gebouw wordt duurzaam gerenoveerd zodat het energiegebruik en de CO2-uitstoot allebei met meer dan 80% afnemen.
Energie wordt zoveel mogelijk uit duurzame bronnen gehaald. Bijvoorbeeld uit de zonnepanelen die op alle daken komen te liggen. Het gebouw krijgt dan ook een hoog energielabel. Een speciale installatie zuivert het afval- en regenwater voordat het wordt afgevoerd.

Veel groen

Er komt veel groen. Rond het pand, maar ook op de daken. Op de begane grond komt een binnentuin, met onder andere een groente- en kruidentuin. Deze is voor iedereen toegankelijk. De binnentuin, de nieuwe kade aan het Singel en het Frederikspark vormen samen een nieuwe groene ruimte waar men kan wandelen of rustig zitten.
In al dat groen komen nestkasten en insectenhotels. Door het vele groen sluiten de plannen aan op de Visie Binnenstad Amsterdam 2040 van de gemeente. En verbetert de positie van het Frederiksplein als ‘koele plek’ op de hittekaart van Amsterdam.

Materialen opnieuw gebruiken

Duurzaamheid komt niet alleen terug in het gebouw, maar ook tijdens het bouwproces. Er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van gerecyclede materialen. De ronde toren wordt afgebroken en de materialen worden op een andere plek in Amsterdam opnieuw gebruikt.

Certificering

Dankzij al deze maatregelen op het gebied van duurzaamheid krijgt het pand straks BREEAM- en WELL-certificering.
Ook wordt het gebouw flexibel ingericht zodat het waar nodig in de tijd kan worden aangepast.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform