Logo
  • Nieuws
  • 15 mei 2017

De 5 factoren van een gezond kantoor (waardoor prestaties met 10% verbeteren)

Mensen functioneren en presteren gemiddeld 10 procent beter in een gezonde, inspirerende werkomgeving zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente en internationaal huisvestings- en vastgoedadviseur CBRE. Zij onderzochten wat meer planten, gezondere voeding, aangepaste verlichting, mentale balansmomenten en meer bewegen op de werkvloer voor invloed hebben.

Beeld De 5 factoren van een gezond kantoor (waardoor prestaties met 10% verbeteren)

Tijdens een periode van 7 maanden is op het Amsterdamse hoofdkantoor van CBRE onderzoek uitgevoerd. 124 Medewerkers hebben deelgenomen aan deze multidisciplinaire studie.
Tijdens een periode van 2 maanden werd data verzameld zonder verandering (‘gewone situatie’), daarna werd gedurende 5 maanden iedere maand een element aangepast. Een deel van de werkplekken werd onder andere ingericht met meer groen, circadiaanse verlichting (aan de biologische klok aangepaste verlichting) en de deelnemers werden gestimuleerd om meer te bewegen, te ontspannen, gezonder te eten en minder koffie te drinken. De effecten hiervan op de prestaties van medewerkers overstegen alle verwachtingen aldus het onderzoeksteam. Alle experimenten lieten een verbetering in prestaties zien in de gezondere werkomgeving. Naast deze experimenten werden ook overige methodieken gebruikt: dagelijkse vragenlijsten, 1-op-1 interviews en activity trackers.

Relevantie

De veranderingen die in de kantooromgeving gedaan zijn hebben een positief effect op het welzijn van de werknemer. Gezond kunnen leven op kantoor geeft hen een goed gevoel en dit blijkt van positieve invloed te zijn op hun effectiviteit.

Sneeuwbaleffect

Een onverwacht, maar welkom gevolg van het onderzoek: deelnemers namen hun gezonde gewoontes ook mee naar huis. Onderzoeker Elizabeth C. Nelson van de Universiteit Twente spreekt van een sneeuwbaleffect: "Het onderzoek werkte aanstekelijk. Deelnemers dronken niet alleen meer water op kantoor, maar kozen ook thuis voor water met fruit in plaats van frisdrank of koffie. De invloed van het onderzoek was zo krachtig. De gezonde aanpassingen beïnvloedden niet alleen de uren op werk, maar ook die daarbuiten en ook partners en kinderen van de deelnemers werden enthousiast."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform