Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2020
  • Bron: de Volkskrant

Is corona de doodsteek voor kantoortuinen?

Hoewel de 'intelligente' lockdown in Nederland voorlopig nog van kracht blijft, wordt er achter de schermen al volop nagedacht over een exit-strategie. Wat betekent dit voor de werkomgeving? Zijn traditionele kantoortuinen nog langer houdbaar na de coronacrisis?

Beeld Is corona de doodsteek voor kantoortuinen?

In het najaar met een snotneus en een pakje zakdoekjes in de kantoortuin plaatsnemen is ondenkbaar geworden. "Als deze crisis iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat je zelfs bij de geringste verkoudheid moet thuisblijven," aldus Fleur van Bruggen van Unilever in de Volkskrant. "De afgelopen weken hebben bovendien uitgewezen dat het vanuit huis prima werken is," zegt Wim Pullen, directeur van het Center for People and Buildings. 

Voor de kantoren in ons land zal het nog een hele klus worden om de anderhalve meter afstand te bewaren. Pullen: "Werkgevers hebben zo beknibbeld op ruimte dat er per werkende nog zo'n 0,7 werkplek over is. Die bevindt zich meestal ook nog in een aangesloten blok bureaus op 120 centimeter afstand van 6 collega's, waar ook weer zo'n blok naast staat." Met alle medewerkers tegelijk op kantoor aan het werk én afstand bewaren, lijkt hierdoor vrijwel onmogelijk.

Vaste thuiswerkdagen?

Volgens Wendel Post van Arbo Unie moeten we daarom de gelegenheid aangrijpen om de kantoortuin opnieuw te evalueren. Die 'intensieve vorm van menshouderij' is volgens haar al langer de oorzaak van veel werkstress en productiviteitsverlies. "Misschien is dit wel het laatste zetje en gaan we terug naar de oude cellenkantoren."

Ook over andere werkplekaanpassingen wordt druk nagedacht: permanente anderhalvemeter-afstandstickers, extra hygiëne- en schoonmaakmaatregelen, werken in ploegendiensten, vaste thuiswerkdagen, verplichte coronatests en het zo veel mogelijk digitaal afhandelen van vergaderingen. En hoe gaan we straks om met het bedrijfsrestaurant en de liften? "Met meer dan duizend man op een kantoor kun je niet met z'n allen in de lift. En in een pand met twintig verdiepingen is de trap ook geen alternatief," aldus Toby Ellson van Ernst & Young. "Ik vraag me af of het realistisch is om onder zulke omstandigheden aan het werk te gaan."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform