Logo
  • Nieuws
  • 5 juni 2019
  • Bron: NRC

Concentratielek kantoortuin maakt het tot het duurste kantoor dat er is

Open kantoortuinen zijn door de vele prikkels en afleidingen dure kantoren zo stelt neuropsycholoog Mark Tigchelaar in een interview in NRC. Hij noemt vier concentratielekken waar we wat aan kunnen doen.

Beeld Concentratielek kantoortuin maakt het tot het duurste kantoor dat er is

Tigchelaar en zijn compagnon ontdekten vier belangrijke concentratielekken bij de meer dan 50.000 mensen die ze door de jaren heen hebben getraind.

  1. Een tekórt aan prikkels. Ons brein is niet gemaakt om je op een ding te richten. Je kunt dit oplossen door de extra capaciteit van je brein in beslag te laten nemen door een simpele tweede taak, bijvoorbeeld muziek luisteren.
  2. Overschot aan prikkels. We switchtasken, wat wil zeggen dat we wisselen van aandacht. En elke keer dat je dit doet ontstaat er aandachtsresidu. En dat maakt je letterlijk dom aldus Tigchelaar. “Na elke wisseling daalt je IQ tijdelijk en kost het meer moeite om je weer op de huidige taak te richten.” Zijn advies: verminder het aantal wisselingen.
  3. Te weinig ontspanning. Echt even helemaal uitstaan lukt bijna niet meer. Iedereen denkt rustmomenten efficient in te vullen. Echt rust pakken is van belang om irrelevante prikkels van relevante te onderscheiden.
  4. Een overschot aan externe prikkels. Hier komt de open kantoortuin in beeld. Volgens de neuropscycholoog bespaar je met een open kantoor misschien kosten op kantoorruimte maar je moet de kosten die je maakt doordat werknemers niet goed presteren niet onderschatten. Tigchelaar: “Het is inmiddels onomstotelijk vastgesteld dat de kantoortuin funest is voor je concentratie, je creativiteit en paradoxaal genoeg ook voor de onderlinge communicatie.”

Als je de eerste drie lekken voor jezelf kunt dichten, kun je de prikkels van een kantoortuin beter aan. Maar een betere oplossing is verschillende zones inbouwen, met stiltezones om gefocust te kunnen werken en andere plekken voor praten en samenwerken aldus. Iets wat hij veel bedrijven al ziet doen.
Maar als daar geen ruimte voor is? “Schaf dan op zijn minst geluidwerende koptelefoons aan voor iedereen. Een kleine investering als je beseft dat onze productiviteit met 60 procent kan dalen als er naast ons iemand zit te praten.”

Lees het hele interview over aandacht in de kantoortuin Met minder stress meer gedaan krijgen

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform