Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Cobouw.nl

Blok onderzoekt emvi voor verkoop van lege gebouwen

Minister Blok onderzoekt op welke wijze hij lege kantoren het best maatschappelijk verantwoord kan verkopen. Hij heeft te veel gevangenissen, kantoren, kazerncomplexen en zelfs woonhuizen. Bijna 3 miljoen vierkante meter vloeroppervlak probeert hij de komende jaren te verkopen.

Blok heeft tips gekregen over de enorme afstootopgave. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur en het College van Rijksadviseurs kwamen in december vorig jaar met twee adviezen. Zij adviseerden om niet alleen naar de hoogste prijs te kijken maar ook naar de maatschappelijke doelen, de marktontwikkelingen in de gaten te houden en te leren van de aanbestedingservaringen waar de economisch meest voordelige inschrijving (emvi), wordt toegepast.

De minister bevestigde maandag dat het verkopen van lege gebouwen beter kan. Zijn Rijksvastgoedbedrijf ontvangt uit de vastgoedmarkt signalen dat de huidige verkoopmethoden onvoldoende aansluiten bij het verkrijgen van vreemd vermogen of het verantwoord investeren van beschikbare financiële middelen.

Maatschappelijke doelen

Hij onderzoekt ‘innovatieve verkoopmethoden‘ om potentiële kopers maximaal de gelegenheid te geven om ’overtollig rijksvastgoed te verkrijgen‘. Een standaardrecept voor het koppelen van marktconforme opbrengsten aan maatschappelijke doelen, bestaat er echter niet, laat de minister weten. Wat hij precies met emvi kan, zal hij de komende tijd bestuderen: “Deze methode is ontworpen voor aanbestedingsprocedures, maar ik wil onderzoeken of deze methode of andere soortgelijke methoden toegepast kunnen worden in bepaalde verkooptransacties.”

Reële verkoopprijzen

Met provincies en gemeenten voert Blok overleg om bijvoorbeeld een te hoog aanbod van vastgoed te voorkomen. Bij de aanschaf van rijksgebouwen krijgen overheden voorrang op marktpartijen. Dat betekent niet dat zij voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. De verkoopprijzen moeten ’reëel‘ zijn en mogen niet de schijn wekken dat er van staatssteun sprake is.

Producttips

Ook interessant

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform