Logo
  • Nieuws
  • 28 maart 2019
  • Bron: AD

‘Bij instellen flexplekken is vaak sprake van misrekening’

Door misrekening zijn er op bepaalde dagen vaak flexplekken tekort. Meer flexplekken bijbouwen of verhuizen heeft geen zin omdat je dan op woensdag en vrijdag nog met een leeg kantoor zit. Werken in shifts zou een oplossing kunnen zijn.

Beeld ‘Bij instellen flexplekken is vaak sprake van misrekening’

Met flexwerken heb je minder werkplekken nodig. Dat is de gedachte van bedrijven. Maar dan houden ze geen rekening met de parttimecultuur aldus Harold Coenders, directeur werkplekinnovatie bij Colliers International. Bedrijven kijken volgens hem alleen naar de gemiddelden van hoeveel werkers er per dag op kantoor zijn. Terwijl bijna de helft van de werkende Nederlanders minder dan 40 uur in de week werkt en de voorkeur geeft aan een vaste vrije dag op de woensdag of vrijdag. Gevolgd door de maandag. Wat ervoor zorgt dat het vooral op de dinsdag en donderdag druk is op kantoor en niet iedereen een plek kan bemachtigen.

Meer flexplekken bijbouwen of verhuizen is dan geen optie want dan dit je op woensdag en vrijdag met een leeg kantoor. En ook vergaderruimtes aanwijzen als extra werkplek werkt ook niet, want een vergadering plan je in als er zoveel mogelijk mensen zijn. Op de dinsdag en donderdag dus.

Wat zou kunnen werken is het instellen van een rooster zoals in de zorg en industrie het geval is. Geen vrije keuze meer voor een vrije dag gaat er echter waarschijnlijk niet in bij kantoormedewerkers aldus Coenders.
Wat wel een oplossing zou kunnen zijn is werken in shifts op de drukke dagen. “De ene helft van de werknemers gaat bijvoorbeeld van 7.00 tot 15.00 uur aan de slag, de andere van 12.00 tot 20.00 uur. In de overlap is ruimte voor teambesprekingen en dergelijke”, zo stelt Coenders voor in het AD.

Hij ziet allerlei voordelen: minder stress omdat je je niet hoeft te haasten en minder files omdat het woon-werkverkeer wordt verspreid.

Getest heeft hij het nog niet maar heeft het idee dat men er wel open voor staat.
Het valt te proberen. Evenals kijken voor wie überhaupt een flexplek geschikt is adviseert Coenders. Een ‘one-size-fits-all’ gaat namelijk niet op.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform