Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2021
  • Bron: JLL Global

Amsterdamse topkantoren zijn zeer betaalbaar

Amsterdamse topkantoren zijn (spot)goedkoop in internationaal perspectief. Een vierkante meter in de Nederlandse hoofdstad is drie tot vier keer zo goedkoop als in steden als New York City, Hong Kong, Beijing en London. De kwaliteit van de Amsterdamse meters doet echter niet onder voor die in deze megasteden zo bericht JLL op basis van de jaarlijkse Premium Office Rent Tracker.

Beeld Amsterdamse topkantoren zijn zeer betaalbaar

Voor deze inventarisatie rangschikt de vastgoedadviseur de prijzen van de beste kantoren die een stad te bieden heeft. Het gaat om kantoren op de meest gewilde locaties, met goede duurzaamheidslabels en slimme functionaliteiten. Ze voldoen aan alle eisen van toonaangevende bedrijven.

590 euro per meter

In de meeste wereldsteden kost een vierkante meter van een dergelijk topkantoor als snel meer dan 1.000 euro per jaar, oplopend tot bijna 2.500 euro in New York City en Hong Kong. De totale kostprijs van een meter in Amsterdam bedraagt daarentegen slechts 590 euro. Daarmee scoort de Nederlandse hoofdstad vergelijkbaar met steden als Manchester, Bristol en San Diego. Dat zijn geen verwaarloosbare steden, maar ook zeker geen wereldsteden.

Nu al oefent Amsterdam grote aantrekkingskracht uit op internationale topbedrijven, die ook vestigingen hebben in bijvoorbeeld London, Parijs en New York City. De afgelopen jaren is er een vooral een toename van techbedrijven te zien die interesse hebben om zich te vestigen in de hoofdstad. 

Aantrekkelijk door meerdere factoren

Opvallend is dat de relatief lage prijzen in Amsterdam voor deze bedrijven niet de doorslaggevende vestigingsfactor zijn. Rogier van der Bol, Head of Work Dynamics JLL Nederland: ‘Ze komen vooral voor het sterke personeelsaanbod en de hoge kwaliteit van leven. Amsterdam is een fijne compacte stad, waar veel te beleven is. Werknemers hoeven er niet twee uur met de metro te reizen, maar kunnen gewoon de fiets pakken. Dat spreekt bedrijven aan.’ Dit wil echter niet zeggen dat de kantoorprijzen helemaal geen factor van belang zijn. De Nederlandse hoofdstad moet dus zorgen dat er voldoende kwalitatief hoogwaardige meters worden gerealiseerd. Het aanbod van topkantoren is momenteel relatief beperkt en er zitten weinig concrete plannen in de pijpleiding.

Ook in andere Nederlandse steden stijgen de prijzen

De prijzen in Amsterdam zijn relatief laag doordat Nederland jarenlang een kantorenoverschot had. Na de economische crisis stonden veel kantoren leeg, wat prijsdrukkend werkte. Inmiddels zijn veel verouderde kantoren op slechte locaties gesloopt of getransformeerd. De vraag naar kantoorruimte neemt tegelijkertijd toe, dus voor het eerst in lange tijd stijgen de Nederlandse kantoorprijzen weer. Niet alleen in Amsterdam, maar bijvoorbeeld ook in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform