Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2020
  • Bron: de Volkskrant

Advies: Kantoortuin met communicatieruimtes in plaats van stilteruimtes

Jan Gerard Hoendervanger van de Hanzehogeschool Groningen doet onderzoek naar de psychologische aspecten van activiteitgerelateerde werkomgevingen. Hij zou graag zien dat werkruimtes worden aangepast. Het werk waarbij je geconcentreerd moet zijn, komt namelijk nogal in het gedrang in de huidige kantoorgebouwen.

Beeld Advies: Kantoortuin met communicatieruimtes in plaats van stilteruimtes

“Tegenwoordig ligt in kantoorgebouwen de nadruk op communicatie, zowel face-to-face als online. Daarom wordt er gewerkt in open ruimtes en zijn er vaak maar weinig plekken waar je je kunt terugtrekken,” legt Hoendervanger uit. Probleem hierbij is dat het werk waarbij je geconcentreerd moet zijn, hierdoor in het gedrang komt. “En dat terwijl werknemers aangeven dat gemiddeld 50 procent van hun bureauwerkzaamheden concentratie vereistm,” aldus de promovendus in de Volkskrant.

Hij reageert op de constatering van de Volkskrant dat steeds meer bedrijven stilte-uren instellen. Het positieve daaraan vindt hij dat het iets doet met de bewustwording. Hoendervanger: “Als werknemers merken dat er tijdens zo’n stilte-uur veel uit hun vingers komt, zoeken ze op een dag misschien wel vaker de stilte op – als de ruimte zich daarvoor leent, natuurlijk.’

Een dergelijke maatregel kent ook een mindere kant. Je wordt gedwongen precies in die uren geconcentreerd te werken, wat misschien niet voor iedereen op dat moment uitkomt. Hij pleit dan ook voor meer plekken waar je in stilte kunt werken. Dus niet een communicatieruimte met stilteplekken maar omgedraaid: een stilteplek met communicatieruimtes. En dan bijvoorbeeld een ‘bibliotheekruimte’. Omdat je daar samen zit, stimuleer je elkaar ook om de concentratie vast te houden aldus de onderzoeker.

Lees hier meer over het onderzoek naar de impact van activity based-kantoren op het welbevinden en presteren van medewerkers.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform