Logo
  • Nieuws
  • 5 februari 2019
  • Bron: IVRM

78 procent kans op verlaging WOZ-waarde bedrijven na indienen bezwaarschrift

Het gros van de WOZ-beschikkingen is incorrect. Nederlandse bedrijven met eigen vastgoed hebben onvoldoende kennis in huis om de juistheid van de WOZ-beschikking in te schatten. Daarnaast hebben bedrijven geen idee hoe ze bezwaar kunnen maken en welke argumenten zij daarbij moeten aandragen om hun gelijk te halen. Dat stelt Michel Uijen, directeur van Previcus. Enkele tips.

Beeld 78 procent kans op verlaging WOZ-waarde bedrijven na indienen bezwaarschrift

Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt gekeken naar de kenmerken en status van het pand en naar de verkoopwaarde van drie recent verkochte, vergelijkbare panden in de omgeving. Het kost de gemeente teveel tijd om jaarlijks elk pand op locatie te taxeren. In plaats daarvan wordt elke WOZ-waarde computergestuurd vastgesteld via een systematische modelvergelijking. Daardoor wordt het merendeel van de waardebepalingen op basis van verkeerde aannames gedaan, met als gevolg een te hoge WOZ-waarde en te hoge belastingen die op basis van de WOZ worden bepaald.

Uijen: "Ondernemend Nederland laat miljoenen aan belastingvoordeel liggen. Jaarlijks tekent slechts 3,8% bezwaar aan, terwijl uit onze cijfers blijkt dat een groot deel van de bezwaarschriften wordt gehonoreerd." Volgens Uijen is het de moeite waard voor ondernemers om zich in de WOZ-waarde te verdiepen. Het belastingvoordeel dat een WOZ-verlaging geeft, is gemiddeld 600 euro per jaar en kan zelfs oplopen tot duizenden euro’s.

Tips bezwaar maken

Uijen geeft de volgende tips:

  1. Ga altijd in bezwaar. Tenzij je zeker weet dat de WOZ-waarde laag is of als je het pand nog dit jaar wilt verkopen.
  2. Dien het bezwaar in binnen de zes weken bezwaartermijn. Ondernemers die in 2019 een nieuw pand kopen kunnen ook later bezwaar indienen.
  3. Ga in beroep als het bezwaar wordt afgewezen.
  4. Beargumenteer het bezwaarschrift met argumenten die de waarde doen dalen, zoals geluidsoverlast of achterstallig onderhoud.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform