Logo
  • Nieuws
  • 14 april 2020
  • Bron: Colliers, FD

60 procent werkplekken straks (tijdelijk) niet bruikbaar

Zodra de coronamaatregelen worden versoepeld door de overheid kunnen we zachtjes aan weer naar kantoor. Maar niet allemaal tegelijk. Voor een gemiddeld kantoor betekent ‘social distancing’ dat maar liefst 60 procent van de werkplekken (tijdelijk) niet bruikbaar is.

Beeld 60 procent werkplekken straks (tijdelijk) niet bruikbaar

Dat is de mening van Harold Coenders en David Menkveld van vastgoedadviseur Colliers International. Van de twee miljoen werkplekken die in ons land beschikbaar zijn, kan door deze maatregel 60 procent volgens hen niet ingezet worden. Dit komt neer op maar liefst 1,2 miljoen bureaus die tijdelijk hun functie verliezen. Alleen al de vereiste afstand tussen medewerkers maakt de helft van alle werkplekken onbruikbaar. Dat aantal neemt verder af, omdat bureaus niet meer door collega’s gedeeld mogen worden op dezelfde dag.

Een kantoor volgens de nieuwe normen gaat uit van één vaste werkplek per medewerker per dag die daarna grondig wordt schoongemaakt. Dit betekent dat er vanuit een huidige 100 procent thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken beschikbaar zijn na versoepeling van de huidige maatregelen op basis van social distancing. 

Herindeling kantoren

Als de maatregelen van langere duur zijn, kan de capaciteit worden uitgebreid door herindeling van de kantoren met vooral blokken van vier werkplekken. Deze opstelling is het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen en de beschikbare ruimte te optimaliseren. Bij blokken van twee maal twee bureaus is het niet nodig om dicht langs een collega te lopen.

Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich voorbereiden op heropening, aldus Coenders en Menkveld. Dat gaat niet alleen om de herindeling van het kantoor, maar juist om de planning. Niet iedereen kan meer tegelijkertijd aanwezig zijn. Het is daarom noodzakelijk om een rooster op te stellen waarin elk team minimaal één dag samen op kantoor kan werken.

Virusveilig werken

Lars Dinnissen, senior adviseur Corporate Real Estate bij Arcadis, stelt in het FD dat de afstand in een hal, lift, trappenhuis, toiletten of in de looproute vaak minder is dan die anderhalve meter. "Tapijttegels kunnen helpen. Ze zijn meestal 60 bij 60 centimeter. Geef drie achter elkaar een andere kleur en men ziet de juiste afstand." Vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield adviseert zes stappen: maak een analyse, stel gedragsregels op, maak een tekening van de vloerindeling inclusief routering, creëer goed uitgeruste en simpel te reinigen werkplekken, laat een host alles begeleiden en verwerf een certificaat dat alle maatregelen zijn genomen om virusveilig te werken.

LEES OOK: Zo kan een werkplekconcept voor de anderhalve-meter-economie eruit zien en Is corona de doodsteek voor kantoortuinen? en Social distancing op kantoor aan de hand van een app

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform