Logo
 • Nieuws
 • 19 mei 2020
 • Bron: CFP

5 tips voor een gezonder gebouw

Er is nu veel aandacht voor gezondheid en gezonde gebouwen. En met de maatregelen voor anderhalve meter op de werkvloer, kunnen de lucht- en lichtkwaliteit in gebouwen ook meteen worden verbeterd. Vijf tips om direct zelf mee aan de slag te gaan.

Beeld 5 tips voor een gezonder gebouw

Het binnenklimaat van een gebouw heeft veel invloed op de gezondheid en het comfort van de gebruikers. Een comfortabel binnenklimaat verhoogt de productiviteit met 10-15% en frisse lucht reduceert het aantal ziektemeldingen tot wel 35%. Sinds 2014 is er een methodiek die zich volledig focust op de gezondheid van gebruikers van gebouwen. Deze methodiek - de internationale WELL Building Standard - stelt de gezondheidsprestatie van een gebouw vast. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar techniek, maar juist ook naar het beleid en de uitvoering.

In de WELL Building Standard worden 10 verschillende categorieën onderscheiden. Denk hierbij aan de welbekende maatregelen over lucht, water en licht. Maar ook minder bekende aanbevelingen worden bekeken, zoals beweging, voeding en geest. Het implementeren van gezondheid is mogelijk voor elk gebouw en elk budget. Met deze 5 tips kunt u alvast aan de slag:

 1. Verhoog de ventilatie: pas de juiste filters toe in luchtbehandeling kasten. En voor gebouwen zonder verwarmings- en ventilatiesystemen geldt simpelweg het openen van ramen om meer buitenlucht binnen te laten.
   
 2. Controleer de luchtfilters: ga na welke luchtfilters er in een luchtbehandelingssysteem zitten. Hier zit standaard een goedkope filter in. Deze kunnen vaak vervangen worden voor een veel betere filter voor een paar tientjes.
   
 3. Stimuleer een gezonde werkplek: introduceer standingdesks, zodat de werkhouding verbeterd wordt.
   
 4. Zorg voor een gezonde lunch: zorg dat er genoeg gezond eten is voor de lunch.
   
 5. Kies voor 'gezonde' investeringen: investeer alleen geld in gezonde en energiezuinige gebouwen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform