Logo
  • Opinie
  • 20 augustus 2018

4 inrichtingstips voor minder stress op kantoor

Het is belangrijk dat werkgevers rekening houden met de fysieke werkomgeving van hun werknemers. Werknemers moeten zich comfortabel en kalm voelen om productief en effectief te zijn op hun werk. Een kwalitatief goede werkruimte leidt tot een minder stressvolle en meer productieve werkomgeving.

Als uw medewerkers problemen ondervinden om productief te blijven of gestrest zijn, dan kan het ontwerp van het kantoor bijdragen aan het probleem. Lees hieronder vier kantoorontwerp-tips om de productiviteit te verhogen en tegelijkertijd de stress op de werkvloer te verminderen.

1. Bied een ZEN-zone aan

Creëer een ruimte die specifiek bedoeld is voor het verminderen van stress. Werknemers hebben dan even een ZEN-moment. Een aangewezen ruimte om te ontspannen en te herstellen kan een burn-out en stress helpen voorkomen.
Selecteer een ongebruikte kamer of wijs een ruimte aan om in een ZEN-zone te veranderen. Overweeg de kamer of het gebied aan te passen met comfortabele zitplaatsen, ontspannende spelletjes en een luidspreker die rustige ontspanningsmuziek afspeelt. Laat werknemers weten dat ze te allen tijde van deze ruimte gebruik mogen maken.

2. Wijs stilte werkplekken aan

Stilte werkplekken zijn ideaal voor productiviteit. Kies een ruimte van het pand die afgelegen is, weg van de drukte. Deze gebieden moeten gereserveerd worden door werknemers die een pauze nodig hebben of in stilte willen werken. Ze zijn minder geïsoleerd dan in een privékantoor, terwijl ze nog steeds een gevoel van een 'individuele' stille ruimte behouden.

Als er extra ruimte beschikbaar is, kan het ook zinvol zijn om privé werkzones toe te voegen. Gebruik een leeg kantoor of ongebruikte vergaderzaal om als privé werkgebied aan te wijzen. Dit lijkt op een rustige zone, maar moet ook deuren en muren bevatten, en moet vergelijkbaar blijven met een traditionele kantoorruimte. Een privé werkgebied elimineert de kans op afleiding, waardoor drukke werknemers zo productief mogelijk kunnen werken.

3. Verander de kleur van de kamer

Kleur beïnvloedt gedrag. De kleuren van een kantoor kunnen een rustgevende omgeving creëren en stress verlichten, of het kan het tegenovergestelde effect veroorzaken. Een werkruimte met alleen witte muren kan klinisch lijken en angstgevoelens creëren. Een kalmerend blauw of groen kleurenschema kan gevoelens van rust bevorderen en de productiviteit verbeteren. Volgens een artikel gepubliceerd in de Entrepreneur, kalmeren tinten van blauw en groen en verbeteren productiviteit, focus en gevoel van gezondheid.

Zachte neutrale tinten zijn ook een goede keuze voor een kantoor. Een Huffington Post artikel zegt dat zachte, neutrale kleuren minder stress veroorzaken, waardoor de concentratie verbetert en de ogen minder vermoeien. Als uw kantoor een nieuwe verflaag nodig heeft, overweeg dan warme, witte muren en voeg een kalmerende blauwe of groene accenten op de muren of in het decor toe om stress te verlichten.

4. Wees jezelf bewust van comfort

Het comfort van een kantoor is van cruciaal belang voor de gezondheid van de werknemers. Hou rekening met elementen die bijdragen aan de productiviteit en het stressniveau van de medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan de volgende elementen:

  • Temperatuur: wanneer medewerkers het te warm of te koud hebben, kan hun productiviteit en stemming hieronder lijden. Houd kantoortemperaturen gedurende het jaar op hetzelfde niveau.
  • Verlichting: de beste verlichting voor productiviteit en spanning is daglicht. Werknemers moeten gedurende de dag aan natuurlijke verlichting blootgesteld worden. Houd werknemers in gebieden met ramen, en houd de gordijnen of jaloezieën open na zonsopgang.
  • Fysiek comfort: medewerkers moeten zich fysiek comfortabel voelen om de productiviteit gedurende de dag te behouden. Investeer in goede bureaus, stoelen en ruimte voor jouw medewerkers. Zorg ervoor dat werknemers ook de gelegenheid hebben om de hele dag door te gaan staan. Overweeg om te investeren in staande bureaus of gymballen.

Onthoud dat het ontwerpen van een stressvrije en productieve werkruimte niet ingewikkeld of prijzig hoeft te zijn. Door simpelweg medewerkers bepaalde gebieden of kamers aan te wijzen waar ze tot rust kunnen komen, kan je eenvoudig subtiele veranderingen aanbrengen om de fysieke omgeving op jouw kantoor te verbeteren.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform