Logo
  • Achtergrond
  • 11 september 2019
  • Kooiladderspecialist

Vluchtladder een veilige vluchtroute: de regelgeving

Vluchtladders zijn van levensbelang als brand een snelle vlucht noodzakelijk maakt. De meest gebruikte oplossing onder de vaste ladders zijn de kooiladders. Deze kooi is verplicht vanaf 3 meter hoogte.
Beeld Vluchtladder een veilige vluchtroute: de regelgeving

In geval van brand zijn normale vluchtwegen meestal onbruikbaar. Ontsnappen kan dan alleen nog maar via alternatieve vluchtwegen. Uitwerpbare vluchtladders zijn eenvoudig en binnen enkele seconden in gereedheid te brengen. Bij gebouwen is de vluchtladder vast bevestigd tegen het gebouw.

Regelgeving

Omtrent brandveiligheid zijn duidelijke wetten en regels opgesteld. Daarbij is de regelgeving voor woningen uiteraard anders dan voor bedrijfsgebouwen of andere panden die zakelijk gebruikt worden. De regels voor de brandveiligheid van gebouwen staan opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Elk gebouw moet voldoen aan de voorschriften die staan in dit bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan in algemene zin regels over:

  • de bereikbaarheid voor hulpverleningsdiensten via een brandweeringang, brandweerlift en/of verbindingsweg;
  • het vluchten bij brand met een ontruimingsplan en vluchtroutes;
  • het beperken van uitbreiding van brand en rook door onbrandbare of brandvertragende materialen te gebruiken;
  • het bestrijden van brand met blusmiddelen als brandslanghaspels, blustoestellen en automatische brandblusinstallaties;
  • het voorkomen van brand door middel van brandpreventie.

Mogelijkheden

De meest gebruikte oplossing onder de vaste ladders zijn de kooiladders. Deze kooi is verplicht vanaf 3 meter hoogte. De kooi geeft dan wel psychologisch een gevoel van bescherming, in de praktijk kan een kooiladder een obstakel zijn bij een brand. Zo kan een persoon in paniek de ladder versperren en de ladder kan niet gebruikt worden met een kind of gewonde op de rug.
De uitklapbare ladder is een veelgebruikte optie. Deze ladder combineert een stabiele vluchtweg en is bestand tegen inbraak want hij kan alleen van bovenaf uitgeklapt worden.
Een uitwerpbare brandladder zie je vaker bij particulieren.  Ze zijn vaak eenvoudig te monteren langs de binnenkant van de woning.

Bij gebouwen met een verdieping zijn er vaste vluchtladders. Deze ladders zijn aan de buitenzijde van een gebouw bevestigd en stellen mensen in staat om een pand snel en veilig te verlaten.
Vluchtroutes zijn onontbeerlijk bij een brand of calamiteit. De eigenaar van een pand is verplicht om deze te faciliteren.
Er zijn ook kleine en meer mobiele vluchtladders die in een pand zijn ophangen. Deze vluchtladders variëren in lengte van 4 tot 20 meter. Ze zijn licht in gewicht en kunnen snel worden ingezet bij een evacuatie. Een mobiele vluchtladder is gemaakt van lichtgewicht materiaal.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform