Logo
  • Achtergrond
  • 30 januari 2020
  • ROHDE & GRAHL

Tips om de werkomgeving zo in te richten dat deze de gezondheid ondersteunt

Dagelijks zitten we zo’n 7 a 8 uur op kantoor. Onze lichamen zijn echter gemaakt om constant in beweging te zijn. De beste remedie om problemen tegen te gaan is dus om op te staan van achter onze bureaus. Maar hoe kunnen we mensen aanmoedigen om de hele kantoorruimte te benutten, in plaats van dag in dag uit op dezelfde plek te blijven zitten? Hoe kun je de werkomgeving zo inrichten dat deze de gezondheid ondersteunt? Er zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt. Heb je al eens een of meer van de volgende opties overwogen om letterlijk in beweging te komen op de werkvloer?
Beeld Tips om de werkomgeving zo in te richten dat deze de gezondheid ondersteunt

Wist je dat zitten je wervelkolom 40 tot 80% meer belast dan staan? Geen wonder dat veel werknemers klagen over rugpijn (72%), nekpijn (51%), en spanning in hun schouders (37%). Bovendien kunnen we niet productief en creatief zijn wanneer we constant op dezelfde plek zitten.
Daan Drenth (ergonomieadviseur Rohde & Grahl BV): “De zittende levensstijl van ons moderne leven heeft invloed op iedereen. Per dag zitten we zo’n 13 uur. Ontspannen doen we op een passieve manier. Stilzitten heeft een negatief effect op onze gezondheid. Ik denk dat we ons er bewuster van moeten zijn dat we moeten bewegen. Alleen bewegen of sporten na werktijd is niet voldoende. We moeten breken met de zittende werkhouding. We moeten in beweging komen!”

Ergonomie op kantoor gaat tegenwoordig gelukkig veel verder dan een comfortabele en goed ingestelde bureaustoel. Enkele mogelijkheden:

High-tech stoelen 

Kantoorstoelen worden steeds geavanceerder door technieken en mechanismes die je de mogelijkheid geven om alle denkbare bewegingen te maken, maar tegelijkertijd je ruggenwervel ondersteunen.

Door deze dynamische ondersteuning blijven je spieren ontspannen en wordt het risico op overbelasting geminimaliseerd.
Bovendien zijn de stoelen zo ontworpen dat ze aansluiten bij de natuurlijke vormen van het menselijk lichaam en verminderen ze onnodige druk.
Een goed voorbeeld van zo’n stoel is onze Xilium bureaustoel. Door het X-MOVE mechanisme kun je alle kanten op bewegen, en voel je je ontspannen en ondersteund in elke houding.

Het is belangrijk om te vermelden dat één stoel vaak gebruikt wordt door meerdere mensen, dus een breed scala aan intuïtieve aanpassingsmogelijkheden is cruciaal bij het uitkiezen van een goede bureaustoel. Ze stellen je in staat om de stoel snel en gemakkelijk precies op jouw lichaam af te stemmen.

Zit-sta bureaus 

In hoogte verstelbare bureaus zijn een simpele oplossing wanneer je je werkcomfort aanzienlijk wil vergroten en je rug wil ontzien. Doordat je je houding automatisch regelmatig verandert zorgt het direct voor een actievere houding en meer beweging.
Maar een zit/sta bureau heeft bewezen nog meer voordelen.
Staan zorgt ervoor dat de hersenen actiever worden omdat het de bloedcirculatie verhoogt. Je bent dus alerter, waardoor het staand werken uiteindelijk zal resulteren in meer productiviteit.

Ben je ondanks deze voordelen nog niet overtuigd? Misschien kan dit je over de streep trekken: Universitair onderzoek heeft uitgewezen dat vergaderingen die staand gedaan worden ongeveer 34% sneller verlopen, zonder dat de kwaliteit van de uitkomst er onder lijdt. Hierdoor zou je elk uur vergaderen met maar liefst 20 minuten kunnen inkorten! Wat een tijdswinst!

De werkplek 

Werkstijlen zijn erg veranderd. Tegenwoordig werken we veel in teamverband.
We moeten vaak even snel met iemand kunnen overleggen, en komen tot de meest fantastische ideeën tijdens informele ontmoetingen. Een kantoor met lange rijen bureaus biedt geen ruimte aan deze activiteiten. We houden van trendy en gezonde werkplekken waar we uiteenlopende taken kunnen uitvoeren. We hebben behoefte aan verschillend ingerichte ruimtes voor verschillende doeleinden.
Denk aan plekken waar je je af kunt zonderen van ongewenste prikkels, plekken speciaal ontworpen voor telefonische/video vergaderingen en vriendelijke kamers met een knusse inrichting voor creatieve overleggen.
Maar vergeet vooral ook niet om een plek te creëren waar je letterlijk kunt ontspannen, bijvoorbeeld door het spelen van een potje tafelvoetbal met collega’s of waar je tijdens een drukke dag even plaats kunt nemen in een massagestoel voor een ontspannende massage. Deze voorzieningen zullen niet alleen je efficiëntie en de toewijding vergroten, maar geven je ook de mogelijkheid om je lichaamshouding continu te blijven veranderen en dus zuinig te zijn op je wervelkolom.

Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je te lang zit? Er ontstaat direct druk op je wervels, het niveau van vet verbrandende enzymen daalt met 90%, je stofwisseling raakt verstoord en je kunt na verloop van tijd last krijgen van polsklachten en pijn. Dat is niet mis. Vandaar dat niet alleen werkgevers, maar ook werknemers steeds meer belang hechten aan hun werkomgeving: Maar liefst 80% van de werknemers geeft aan dat het beleid dat een bedrijf heeft voor de gezondheid van de werknemers een bepalende factor is bij de vraag of zij zich voor lange tijd aan het bedrijf willen binden. Kies dus altijd voor goed meubilair en zorg voor een prettige temperatuur en luchtkwaliteit, goede akoestiek en prettige belichting. Het is de investering waard.

Wat kun je verder nog doen om gezond en vitaal te blijven? Hier een aantal praktische tips:

  • Gebruik 100% ergonomische materialen - Pas jouw werkplek aan jouw behoeftes aan. Houd een actieve zithouding: leun achterover als je met iemand praat en geef je rug rust, gebruik de zit/sta optie van je bureau. Ga kort staan, maar wel regelmatig.
  • Onderverdeling tijdens werk: 50% zitten, 25% staan, 25% lopen - Verander je werkhouding zo’n 4 tot 8 keer per dag, beweeg tenminste 2 minuten tijdens ieder half uur dat je aan je bureau werkt.
  • Let op je ogen - Geef je ogen rust: na 20 minuten schermwerk moet je je ogen rust geven door 20 seconden naar een object in de verte te kijken.
  • Beweeg - Loop regelmatig even weg van achter je bureau. Neem de trap in plaats van de lift, zet je auto verder bij je werk vandaan, haal zelf je koffie en zet het koffieapparaat wat verder weg. Rek je rug en schouders, beweeg je polsen en strek je benen.

Op de korte én lange termijn zal je lichaam je dankbaar zijn!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform