Logo
  • Achtergrond
  • 21 april 2015
  • Priva

Slim gebouwbeheersysteem verhoogt comfort en bespaart kosten in de zorgsector

Onderzoek van onder andere Bouwkennis bevestigt het groeiend belang dat ziekenhuizen en zorginstellingen hechten aan een goed binnenklimaat. Driekwart van de ziekenhuizen is van plan om de komende twee jaar verbeteringen aan het binnenklimaat door te voeren.
Beeld Slim gebouwbeheersysteem verhoogt comfort en bespaart kosten in de zorgsector

"Een goed binnenklimaat is om meerdere redenen essentieel voor ziekenhuizen," stelt Consultant Eindgebruikers Gert Jan Jacobse van Priva. De door Bouwkennis gemeten hoge investeringsbereidheid in verbetering van het binnenklimaat verbaast Jacobse dan ook niet. "Een optimaal binnenklimaat is niet alleen cruciaal op de OK, ook in andere delen van het ziekenhuis worden steeds hogere eisen gesteld aan een goed binnenklimaat."

Service en beleving

Volgens Jacobse is dit terug te voeren op het feit dat ziekenhuizen en zorginstellingen steeds meer aandacht besteden aan het verhogen van de service aan patiënten. "Een comfortabel binnenklimaat, waarbij de patiënt zelf invloed kan uitoefenen op bijvoorbeeld de kamertemperatuur, het licht of de directe toegang van zonlicht, heeft uiteraard een grote invloed op de beleving van de patiënt." Naast het inspelen op de maatschappelijke trend dat patiënten hogere eisen stellen aan comfort, is er bij het investeren in een verbetering van het binnenklimaat tevens sprake van een bedrijfseconomische dimensie. "Onderzoeken wijzen uit dat patiënten sneller genezen als ze zich prettig voelen," aldus Jacobse. "Om diezelfde reden zie je bijvoorbeeld dat het aantal eenpersoonskamers groeit en dat er steeds meer kleur verschijnt in ziekenhuizen in plaats van het traditionele wit."

Rendement gebouwbeheersysteem

Jacobse constateert dat nagenoeg elk ziekenhuis in Nederland gebruik maakt van een gebouwbeheersysteem, in ruim 25% van de gevallen van Priva. Toch valt er volgens de Consultant Eindgebruikers nog veel winst te behalen in het rendement van gebouwbeheersystemen in ziekenhuizen en zorginstellingen. "Omdat het mogelijk is om alle gebouwgebonden systemen, zoals, aanwezigheidsregistratie, verlichting, ruimtecondities in de OK tijdens een operatie en klimaatregeling te koppelen aan het gebouwbeheersysteem, bevat een GBS enorm veel data. Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen geld besparen als ze meer zouden investeren om integratie mogelijk te maken met andere gebouwgebonden systemen en capaciteit vrij zouden maken om de beschikbare data goed te monitoren."

Open source

In zijn dagelijkse contacten met gebruikers binnen de zorgsector ervaart Jacobse dat ziekenhuizen en zorginstellingen goed te spreken zijn over de kwaliteit van de oplossingen van Priva. "Afgezien van de hoge kwaliteit vinden afnemers het bovenal erg pragmatisch dat het gebouwbeheersysteem van Priva een open source heeft. Dit voorkomt een sterke afhankelijkheid van een leverancier." In de praktijk betekent dit dat afnemers vrij zijn in de keuze van installatiebedrijf en kunnen switchen van Priva-partner. "Sommige afnemers waren gewend dat ze zelfs voor het aanpassen van de instellingen al een beroep moesten doen op de leverancier. Dan is een open source systeem een verademing."

Veldapparatuuronafhankelijk

De flexibiliteit van het systeem wordt daarnaast vergroot doordat het Priva gebouwbeheersysteem veldapparatuuronafhankelijk functioneert. "Dit betekent dat men vrij is in de keuze van onder meer sensoren en actuators. Afnemers kunnen zelf bepalen voor welke prijs-/kwaliteitsverhouding van veldapparatuur zij kiezen. Een OK sensor vraagt een hogere nauwkeurigheid dan die in de beddenhuizen. Het Priva gebouwbeheersysteem kan ze allemaal inlezen."

Verplichte registratie

Een Priva gebouwbeheersysteem maakt gebruik van gedetailleerde datalogging. "Dit helpt gebruikers niet alleen om instellingen te optimaliseren, maar sluit bovendien aan bij de tendens dat ziekenhuizen als gevolg van strengere wet- en regelgeving verplicht worden om steeds meer zaken vast te leggen. Als voorbeeld noemt Jacobse de verplichte registratie rondom operaties. "Elke keer dat een deur van de OK geopend wordt, moet dit bijvoorbeeld worden vastgelegd. Vooral bij orthopedische chirurgie, zoals bij een heupoperatie, bestaat er namelijk een verhoogd risico op wondinfectie. Te allen tijde moet worden voorkomen dat de overdruk rondom de operatietafel wegvalt." Alle verplichte registraties, onder meer van de Food and Drug Administration (FDA), die toeziet op onder meer de kwaliteit van medicijnen, medische producten en de behandeling van bloed, kunnen simpel uit het systeem worden uitgelezen.
De condities van de OK’s tijdens de operaties kunnen vanuit het gebouwbeheersysteem ook gekoppeld worden aan het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Hiervoor zijn integraties beschikbaar, waar Priva ook ervaring mee heeft.

Energiebesparing

Op het gebied van energiebesparing is er volgens Jacobse vooral in de zorgsector nog een wereld te winnen. In deze sector liggen de ambities nog niet zo hoog. Door energiemeters te koppelen aan het systeem is het mogelijk om op ruimteniveau inzicht te verkrijgen in het gebruik van gas, elektriciteit en water. In combinatie met het finetunen van instellingen kan dit grote financiële besparingen tot gevolg hebben."

In de gebouwde omgeving zorgen we met onze systemen voor een aangename werkomgeving waarin mens (en dier) betere prestaties leveren. Ziekteverzuim omlaag, arbeidsproductiviteit omhoog, minder energiegebruik en een lagere CO2 footprint.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform