Logo
  • Achtergrond
  • 8 februari 2019
  • Bron: Service Futures | ISS

‘Bij een grote verhuizing of renovatie beschouwen CEO’s de Facility Manager niet als de persoon die de leiding op zich mag nemen’

Een verhuizing kan een beslissing zijn met grote gevolgen op de lange termijn. Mensen, werkplekken, processen en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil een organisatie succesvol zijn, dan moet er een officiële samenwerking worden aangegaan met de juiste leidinggevenden.
Beeld ‘Bij een grote verhuizing of renovatie beschouwen CEO’s de Facility Manager niet als de persoon die de leiding op zich mag nemen’

Aan het woord is Diane Coles Levine, voorzitter van de IFMA Foundation en gastdocent bij MIT en de Technische Universiteit van Wenen. Zij beantwoordt de vraag van Service Futures | ISS hoe organisaties zich kunnen voorbereiden op de werkplek van de toekomst.

Een gebouw gaat 30 tot 40 jaar mee. De ontwikkelingen gaan echter veel sneller. Vooruitdenken en scenariomatig denken worden een harde vereiste als je wilt anticiperen op een onbekende toekomst. Interactief en creatief handelen vereist weer dat je samenwerkingen aan gaat met het topmanagement, HR, de ICT-afdeling, financiële teams en andere partijen.

Samenwerking zakelijk en functioneel perspectief

Coles Levine heeft onderzoek gedaan naar de toekomstige werkplek. Daaruit blijkt dat “bij de overweging voor een grote verhuizing of renovatie CEO’s de Facility Manager niet als de persoon beschouwen die bij dit soort projecten de leiding op zich mag nemen”. “Ze geven de voorkeur aan iemand met een vooruitstrevende visie en diepgravende kennis van alle organisatorische facetten,” aldus Coles Levine. “Desondanks begrijpen CEO’s wel dat er bij dit soort projecten een samenwerking moet komen tussen partijen met een zakelijk perspectief (de CEO en CFO) en partijen met een functioneel perspectief (Facility Management, HR, ICT, duurzaamheid).”

Praktijkvoorbeeld

Coles Levine noemt een voorbeeld uit haar eigen praktijk. “Ik heb voor een praktijkonderzoek samengewerkt met een Amerikaanse donororganisatie die op die strategie inzette. Door de bevolkingsgroei werden er meer organen gedoneerd en kwam er dus ook meer personeel, waardoor er tekorten in de werkruimte ontstonden. De donororganisatie moest toen haar kantoorvestiging uitbreiden en een nieuwe parkeerfaciliteit aanleggen, of verhuizen.”

Parkeergarage als multifunctionele ruimte

Bij het vooruitdenken en scenariomatig denken hebben ze gekeken naar de gevolgen op elk gebied. Uit hun onderzoek bleek dat de opkomst van de zelfrijdende auto tot 20% minder orgaandonaties gaat leiden. Wat zo zijn implicaties heeft op de strategische planning. Daarnaast gaat de zelfrijdende auto ook de vastgoedsector ontregelen en brengt hij veranderingen teweeg in de manier van werken en parkeren. “In sommige Amerikaanse steden gelden al nieuwe bouwrichtlijnen: een parkeergarage moet gemakkelijk tot een multifunctionele ruimte kunnen worden omgebouwd.”

Werkplekbeslissingen

Dankzij het vooruitdenken kon het team drie mogelijke toekomstscenario’s opstellen. Een daarvan werd uitgekozen en voorgelegd aan de raad van bestuur: een toekomstbestendige organisatorische strategie, compleet met werkveldprognoses en strategieën voor ICT, vastgoed en werkplekken. Coles Levine: “Het proces leidde uiteindelijk tot betere werkplekbeslissingen waarmee kosten werden bespaard, de productiviteit toenam en millennials werden aangetrokken.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform