Logo
  • Opinie
  • 24 mei 2013

Gastvrijheid onbaatzuchtig? Ammehoela!

Ammehoela Dit gebruikte mijn oma altijd als iets echt niet mocht of ze was het er beslist niet mee eens. Als ik haar (net een keer te vaak) vroeg of ik nog een TV programma mocht kijken en dus wat later naar bed kon en ze antwoordde dan met: ammehoela!

Dan wist ik dat ik kansloos was en mijn pogingen maar beter kon staken, wilde ik mijn relatie met haar niet onnodig beschadigen. Altijd had ik gedacht dat het een zelf verzonnen woord van mijn oma was, maar het blijkt een bestaande uitdrukking met een leuke historie te zijn, zie http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/ammehoela
In dit geval bedoel ik dus ‘geen sprake van’.

Inderdaad bij gastvrijheid is er geen sprake van onbaatzuchtigheid. Hoewel je dit nog wel eens leest in theorieën over gastvrijheid, ben ik van mening dat iedereen hiermee een persoonlijk doel nastreeft.

Als ik naar mezelf kijk, ik vind mezelf een gastvrij persoon. Als ik mezelf afvraag waarom ik dat doe dan is dat alleen al omdat ik het leuk vind om met mensen in een gezellige sfeer samen te zijn en ook om aardig gevonden te worden. Ik houd van gezelligheid en vind het belangrijk dat mensen respectvol met elkaar omgaan. In sommige gevallen wil ik ook wat van een ander gedaan krijgen.

Onbaatzuchtigheid helpt je wel om een houding aan te nemen die effectief is om een goed gastheer te zijn. Je stelt namelijk je verwachting van een tegenprestatie uit en richt je aandacht op dat moment volledig op (het belang van) de ander. En dat is waar het nou om gaat, je verdiepen in een ander. Als die ander dat merkt, doordat hij zich begrepen en gewaardeerd voelt, komt de relatie tot bloei.

Een kenmerk van een goede relatie is dat er wederkerigheid ontstaat. Anders gezegd in termen van gastvrijheid: de rollen van gastheer en gast blijven niet bij dezelfde persoon, maar wisselen als er sprake is van wederkerigheid is. De persoon die in eerste instantie de gast is, zal op een gegeven moment op zijn manier iets terug willen doen, alleen al omdat hij de relatie waardeert. Bijvoorbeeld het gunnen van de opdracht of de winst aan de ander.

Het tegenovergestelde van onbaatzuchtigheid is berekend of uitgekookt. We worden allemaal wel eens op zo’n manier behandeld en zodra we dat merken is onze reactie daarop in grofweg drie categorieën in te delen:
of we haken af,
of we accepteren het met kromme tenen bij een gebrek aan een goed alternatief,
of we gaan de strijd aan door te proberen nog uitgekookter te zijn.

Alle drie leiden ze vroeg of laat tot een beëindiging van de relatie en soms zelf op een heel vervelende manier met aanzienlijk wat schade. De kredietcrisis van 2008 is daar een goed voorbeeld van, banken verpakten risicovolle hypotheken in ondoorzichtige financiële producten om ze vervolgens te kunnen verkopen.

Als gastheer moet je wel slim zijn, maar dat is iets anders dan uitgekookt!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform