Logo
  • Nieuws
  • 1 april 2021
  • Bron: Hotelschool The Hague

Vijf Nederlandse hotelscholen starten onderzoeksplatform voor gastvrijheid in ziekenhuizen

Regelmatig vragen ziekenhuizen hotelscholen onderzoek te doen. Verbetering van patiënt- of medewerkersbeleving, on- en off boarding, voedingsconcepten, of bewegwijzering: het zijn slechts enkele van de onderwerpen die regelmatig vanuit ziekenhuizen opkomen op het expertisegebied van de hotelscholen.

Beeld Vijf Nederlandse hotelscholen starten onderzoeksplatform voor gastvrijheid in ziekenhuizen

Ziekenhuizen en hotels tonen veel gelijkenis op het gebied van niet-medische dienstverlening. Waar hotelgasten zich in hotels welkom voelen, voelen patiënten zich vaak verloren, zitten lang in de wachtruimtes waar weinig afleiding is of koffie te krijgen. Een onwelkome ervaring wanneer men zich toch al niet goed voelt.

Dr. Angelique Lombarts Lector Hospitality, Happiness and Care at Hotelschool The Hague, “Zowel patiënten als hun omgeving worden steeds veeleisender. Daarnaast worden patiënten vaker 'terugkerende gasten' of 'trouwe klanten', omdat ze chronisch ziek zijn en structurele (medische) ondersteuning nodig hebben. Niet alleen medische diensten, maar ook niet-medische diensten maken daarom deel uit van de patiëntervaring en dienen geoptimaliseerd te worden.”

Tot op heden is er beperkt maar overtuigend onderzoek dat aantoont dat gastvrijheid een positieve invloed heeft op het welzijn van de patiënt en op een snel herstel. Tegelijkertijd is het onderzoek naar de patiëntervaring in de gezondheidszorg gefragmenteerd en meestal lokaal gericht. De samenwerking met de vijf Nederlandse hotelscholen en de uitrol van een landelijk platform moet hier verandering in brengen.

Landelijk platform

Het doel van het platform is tweeledig. Ten eerste willen de onderzoekers van de hotelscholen met hun kennis van gastvrijheid de verschillende ervaringen of ‘guest journeys’ (van patiënten, bezoekers, medewerkers etc.) in ziekenhuizen helpen verbeteren.
Het tweede doel de ontwikkeling van onderwijs en trainingen op het raakvlak van deze vakgebieden, zowel voor studenten hotelschool of facilitair management als voor studenten verpleegkunde en gezondheidszorg.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform