Logo
  • Nieuws
  • 10 maart 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Bouwenwonen

Werkplek gehalveerd in drie jaar tijd

Ambtenaren werken tegenwoordig in een werkruimte van gemiddeld 15 m2, bij werknemers in de privésector gaat het 10 à 12 m2. Daarmee is de werkruimte in drie jaar tijd opvallend genoeg zo goed als gehalveerd, zowel voor ambtenaren als werknemers. Al is de werkplek bij de overheid nog altijd iets groter dan bij de meeste bedrijven. Dat stelt Group Hugo Ceusters-SCMS over werkplekken op de Belgische markt.

Zowel overheden als bedrijven doen er hoe langer hoe meer aan om de oppervlakte voor de huisvesting van hun personeel en de kost ervan terug te brengen tot wat werkelijk noodzakelijk is. Daarbij kiezen ze voor de middenweg: niet meer dan nodig, maar ook niet te weinig oppervlakte om goed te kunnen werken.

Overheden voorzien een maximum van 15 m2 werkruimte per persoon. Dat terwijl men in 2012 en de jaren voordien nog sprak van gemiddeld 25 à 30 m2 per ambtenaar. In de privésector zien we eenzelfde beweging: vandaag beschikken werknemers over een werkruimte van circa 10 à 12 m2, in 2012 was dat nog 20 m2. In de voorziene oppervlakte is ook de nodige cafetaria- en vergaderruimte voorzien.

Nieuwe realiteit

“Veel kleiner zal het niet meer worden, maar het is wel duidelijk dat men het niet meer zo groot wil als vroeger. Kleiner is de trend: niet alleen in de theorie, maar stilaan ook in de praktijk. “Zo ruilt men zijn oude gebouwen steeds vaker in voor nieuwe en bijgevolg dus ook efficiëntere panden. Het biedt de mogelijkheid om een energie- en kostenbesparing door te voeren, want hoe minder ruimte je inneemt, hoe minder je moet verwarmen en koelen, hoe minder de CO2-uitstoot is.”

Daarnaast spelen zowel overheden als bedrijven in op de nieuwe realiteit: de fileproblematiek neemt toe, meer mensen doen aan thuiswerken, en nieuwe werkvormen zoals desk sharing verdwijnen langzaam. “Als het kan wordt de beperkte ruimte op een intelligente manier gebruikt. Zo wordt niet alleen de energie-efficiënt groter, maar ook de efficiëntie in het algemeen,” aldus CEO Ingrid Luyten.

Oude kantoren inruilen voor nieuwbouw

Openbare instellingen zullen zowel dit jaar als volgend jaar hun verhuisplannen in de praktijk brengen en voor grote transacties op de kantorenmarkt zorgen. “Overheidsbedrijven spelen op dat vlak een voortrekkersrol en zullen hun oude kantoren nog meer willen inruilen voor een energie-efficiënter, nieuw en goed aangepast gebouw”, stelt Ingrid Ceusters-Luyten.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform