Logo
  • Nieuws
  • 31 januari 2011

Resultaatgerichte sturing vaak onderbelicht bij Het Nieuwe Werken

Al geruime tijd woedt de discussie over wat het HNW nu feitelijk inhoudt in de wereld van de kenniswerker. Organisaties die overwegen flexibele taakgerichte huisvesting in te voeren, verzeilen al gauw in overeenkomstige polemieken over HNW. André Westerhuis schrijft hierover in FMM 187.

Beeld Resultaatgerichte sturing vaak onderbelicht bij Het Nieuwe Werken

In al die discussies tekent zich onmiskenbaar een aantal terugkerende elementen af dat HNW koppelt aan efficiënter, effectiever en plezieriger werken voor zowel organisatie als medewerker mét gebruik van de laatste (ICT-) technologieën. Die elementen zijn plaats- en tijdonafhankelijk (PLATO) werken, toegankelijkheid van informatie, resultaatgerichte sturing én flexibele arbeidsrelaties. Opvallend is dat in de uitwerking het dan vaak vooral gaat over de technische aspecten van vooral thuiswerken én het digitale archief. Het element resultaat gerichte sturing blijft vaak onderbelicht.

Resultaten en Het Nieuwe Werken

Resultaatgerichte sturing wordt meestal gekoppeld aan de leidinggevenden. In elke discussie over HNW wordt wel een keer gewezen op die leidinggevende, die nu eindelijk eens op resultaat moet gaan sturen in plaats van op aanwezigheid. Dat klinkt goed, maar is wel een verdraaiing van de werkelijkheid. Ook voorheen stuurden leidinggevenden op resultaat, maar was aanwezigheid nu eenmaal synoniem aan resultaat. Je moest wel op ‘de zaak’ zijn om te kunnen werken. Daar waren de collega’s, daar waren de fysieke hulpmiddelen, daar lagen de dossiers, daar was de kennis, daar was het persoonlijke netwerk. Daar was de baas, niet ten onrechte, vaak het knapste jongetje van de klas.

Het Nieuwe Werken is 24/7

Die tijden zijn veranderd. Pc’s met scanners en printers zijn voorhanden, het netwerk is de wereld, e-mail krijg je op de smartphone, dossiers en kennis zijn overal en altijd beschikbaar en je kunt overal 24 uur per dag en 7 dagen per week aan het werk zijn. Dus de leidinggevende kan inderdaad niet meer op basis van aanwezigheid op resultaat sturen. Sterker nog, de leidinggevende hoeft zich helemaal niet meer druk te maken over hoe, waar of wanneer er gewerkt is of wordt aan de gevraagde resultaten. Als de resultaten maar voldoen aan wat er is afgesproken.

 In FMM 187  leest u meer over de onderbelichte elementen van Het Nieuwe Werken.

Tip

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform