Logo
  • Opinie
  • 29 april 2015

De tablet als belangrijkste tool voor HNW?

Uit onderzoek blijkt dat de laptop als belangrijkste tool voor HNW wordt gezien. Maar voor hoelang nog? De tablet is de gadgetfase inmiddels ontgroeit en verovert nu wereldwijd de zakelijke markt. Met name in organisaties waar Het Nieuwe Werken (HNW) is ingevoerd, ziet men de voordelen van een tablet. Wordt dit handzame apparaat daarmee ook dé nieuwe tool om medewerkers te ondersteunen bij HNW?

Voordelen tablet

Het belangrijkste voordeel van de tablet is natuurlijk dat het handig is om overal mee naar toe te nemen. Zeker wanneer flexibele medewerkers op wisselende kantoorplekken of veel onderweg werken biedt dit apparaat uitkomst. Het is immers lichtgewicht en in een handomdraai kun je aan de slag. Handig om e-mails te beantwoorden, documenten door te lezen of te surfen op internet. Nu de specificaties van de tablet ook steeds verder verbeteren en zelfs in de buurt komen van die van een notebook is het ook steeds aantrekkelijker om documenten uit te werken op de tablet. Dit betekent dat medewerkers de tablet niet meer alleen tussendoor gebruiken voor korte aantekeningen, maar dat zij ook vaker langdurig op de tablet gaan werken.

Gezond tablet gebruik

Er zit ook een keerzijde aan het veelvuldig gebruik van de tablet in organisaties. Het schrijven van teksten en documenten is vergelijkbaar met werkzaamheden die men gewend is om op de computer te doen. En net als een laptop is een tablet niet geschikt om langdurig mee te werken zonder hulpmiddelen. Zoals onderstaande afbeelding toont, zorgt het plat op tafel leggen van de tablet ervoor dat men automatisch voorover buigt. En dat leidt tot extra belasting van de nek en schouders. Door het scherm hoger te plaatsen en gebruik te maken van een extern toetsenbord kan een gezonde en comfortabele houding gerealiseerd worden.

Vervangt de tablet de laptop?

De tablet is en wordt een belangrijker hulpmiddel om flexibele medewerkers te ondersteunen. Tussen vergaderingen door, onderweg en voor korte werkzaamheden is de tablet een steeds vaker het verkozen apparaat. Zeker met een goed los keyboard en het goed opstellen van de tablet kan men comfortabel en efficiënt werken op de tablet. Voor het uitwerken van werkzaamheden die meer tijd en inspanning kosten, blijft de laptop of een extra groot los beeldscherm een betere oplossing. Met het oog op ergonomie, comfort en efficiency verwacht ik dan ook niet dat de tablet de laptop helemaal vervangt.

Meer lezen over gezond werken met de tablet? Download dan de Whitepaper ‘Hoe kun je comfortabel en productief werken met een tablet?’ van BakkerElkhuizen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform