Logo
  • Achtergrond
  • 30 april 2019
  • ROHDE & GRAHL

Bewegen op kantoor: tips voor gezonder werken

Alles binnen handbereik. Iedereen die geïnteresseerd is in ergonomie op de werkplek is bekend met deze gouden regel. Maar het is hoog tijd om met deze ongeschreven wet te breken. Ons lichaam, en in het bijzonder de wervelkolom, heeft beweging nodig. Een bezoek aan de sportschool of ’s avonds een rondje joggen alleen is niet voldoende. Beweging tijdens lange werkdagen is minstens net zo belangrijk. De oplossing voor meer bewegen op kantoor? Een goed ontworpen kantooromgeving.
Beeld Bewegen op kantoor: tips voor gezonder werken

Stilstand is achteruitgang, dus kom in beweging!

Bij het ontwerpen van een modern kantoor moet de focus niet gelegd worden op het creëren van de standaard, vaste werkplekken, maar op het vinden verschillende (werk)oplossingen. Een eigentijds kantoor geeft medewerkers alle mogelijkheden regelmatig van werkomgeving en -positie te veranderen, waarmee het bewegen op kantoor gestimuleerd wordt. Deze oplossing gaat verder dan alleen een goede bureaustoel, ook een groot aantal kleine veranderingen draagt bij aan het ontwikkelen van een werkomgeving waarin werknemers aangemoedigd worden meer te bewegen.

‘Tien minuten bewegen in elk uur dat we zitten’

Bewegen op kantoor, waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Heel simpel. Dagelijks brengen we - op z’n minst - acht uur door op ons werk. Liefst een derde van de gehele dag dus. ‘Als we het overgrote deel van de dag zittend doorbrengen, kunnen we niet verwachten dat welke vorm van lichamelijke activiteit buiten het kantoor dan ook dit compenseert’, zegt fysiotherapeut Aleksandra Zachara. Volgens James Levine, professor in de geneeskunde en verbonden aan de Mayo Clinic in Rochester (Minnesota, VS), moeten we tijdens elk uur dat we zittend doorbrengen zeker tien minuten bewegen of staan. Is dat een reële mogelijkheid? Natuurlijk, maar alleen als het kantoor waarin we werken hier de gelegenheid voor biedt. Een goede ruimtelijke indeling is de eerste stap op weg naar dit ‘sportieve’ doel.

Staand vergaderen: efficiënte, energieke meetings

Allereerst moet de ruimte-indeling werknemers de optie bieden de manier waarop zij werken te veranderen. Een vereiste binnen het kantoor zijn verschillende, toegewezen ruimtes waar vergaderingen plaats kunnen vinden. De voorkeur gaat hierbij uit naar een setting waar de gesprekken staand gevoerd worden. Dit nodigt uit tot bewegen op kantoor, maar vergroot ook de effectiviteit van een gesprek en verkort de duur van een meeting. Hoge tafels met hockers en krukken die voor balans en ondersteuning zorgen zijn hier het best op hun plek.

 

Slimme oplossingen om in beweging te komen

Een wandeling naar de printer, achterin het kantoor, of een telefoonstoel waar je in alle rust een gesprek kunt voeren zijn andere slimme oplossingen om meer te bewegen op kantoor. Stoelen met een hoge rugleuning en twee armsteunen functioneren prima als ‘belplekken’. Daarnaast dragen kamers en ruimtes die bedoeld zijn om in een stille omgeving te werken niet alleen bij aan het vergroten van de effectiviteit en creativiteit van medewerkers, ook moedigen deze werkplekken hen aan te veranderen van werkpositie en in beweging te komen.

Daag jouw mensen uit te bewegen op kantoor

Zowel ruimtes voor individuele werkzaamheden als werken in teamverband moeten ontworpen zijn op een manier die de gebruiker uitdaagt meer te bewegen op kantoor. Dit kan bereikt worden door een kantoor te voorzien van hoge kasten, die aan het bureau bevestigd zijn. Hierdoor wordt het akoestisch comfort vergroot, terwijl de noodzaak om de hoge schappen te bereiken de fysieke activiteit van de gebruiker bevordert. Ook de plek van de kantoortelefoon kan een rol spelen. Door de telefoon ver weg van het bureau te plaatsen, moet een werknemer opstaan om deze op te nemen. Het spreekt voor zich dat deze optie niet opgaat voor mensen die bij hun dagelijkse werkzaamheden afhankelijk zijn van het gebruik van hun telefoon.

Biodynamisch zitten: meer energie, minder klachten

Wat we vooral niet moeten vergeten, is dat het belangrijkste element van elke gezonde werkplek een (bureau)stoel is die biodynamisch zitten - oftewel bewegend zitten - mogelijk maakt. Biodynamische stoelen zijn voorzien van een wiegmechanisme, zoals S-MOVE, waardoor de stoel meebeweegt met de gebruiker. Hierdoor wordt de druk op de wervelkolom gelijkmatig verdeeld en de druk op gewrichten verminderd. Dit levert de gebruiker meer energie op, vergroot de zuurstoftoevoer van het lichaam, verkleint het gevoel van vermoeidheid en biedt tegelijkertijd bescherming tegen gewrichtsklachten. Een verhoogde concentratie, meer creativiteit en een blijvend goede zitpositie zijn andere positieve effecten van biodynamisch zitten.

Zelfs de kleinste zitbalans heeft groot effect’

Ewa Górska, voorzitter van de Poolse Vereniging voor Ergonomie en gecertificeerd Europees ergonomist, benadrukt het belang van oplossingen die biodynamisch zitten mogelijk maken. “De activiteit die door dergelijke mechanismen wordt ingegeven, zorgt voor de juiste zithouding. De statische zitpositie, de hoofdoorzaak van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, verandert door de stoel in een meer gestabiliseerde positie, die het bewegingsapparaat blijvend stimuleert. Het is algemeen bekend dat een langdurig statische houding mogelijk blijvende klachten kan veroorzaken. Zelfs de kleinste zitbalans heeft een zeer positief effect. Niet alleen op ons bewegingsapparaat, maar ook op het zenuw-, bloedcirculatie-, spijsverterings- en ademhalingsapparaat.”

Ergonomische ondersteuning in elke positie

Het gepatenteerde GLIDE-TEC-mechanisme van Rohde & Grahl functioneert in de praktijk op een iets andere manier. Het mechanisme maakt het zittend veranderen van de positie van de hoge, ronde rugleuning op voelbaar ergonomische wijze mogelijk. De gebruiker geniet van volledige bewegingsvrijheid, maar blijft tegelijkertijd in contact met een toetsenbord of bureau. GLIDE-TEC ondersteunt de rug van de gebruiker in elke positie. Onderzoek uitgevoerd door Prof. Dr. Wilke en Dr. Rohlman bewijst dat zitten in een achteroverleunende positie met een ronde rugleuning de druk op de wervelkolom aanzienlijk vermindert.

Ontspannen schouders en een dynamische zithouding

Moderne bureaustoelen zorgen voor een dynamische zithouding, terwijl aanvullende oplossingen - zoals gespleten of flexibele rugleuningen - niet-willekeurige bewegingen van het menselijk lichaam stimuleren. De door experts ontworpen Duo-Back-rugsteunen ondersteunen de spieren rondom de wervelkolom zonder enige druk op wervels. Door zich aan te passen aan de natuurlijke bewegingen van de rug van de mens zijn en blíjven schouder- en heupspieren ontspannen. Helaas, tot op heden heeft niemand een stoel uitgevonden die voor ons kan bewegen op kantoor. Ook al komen de verschillende, innovatieve modellen dicht in de buurt, moeten we niet vergeten dat zelfs de moderne techniek het belang van lichamelijke activiteit niet kan vervangen. Dus: kom in beweging!

Wij dragen bij aan het succes van onze relaties door het verzorgen van een unieke inrichting op maat. Onze medewerkers doen dit op basis van onze visie “working well” en hun ruime ervaring en vakkennis. ROHDE & GRAHL ontwerpt, vervaardigt en levert hoogwaardige, verantwoorde en innovatieve producten. Met de producten uit onze eigen fabrieken en met die van zorgvuldig gekozen partners, realiseren wij een inspirerende en duurzame werkomgeving. Sinds 2013 is ROHDE & GRAHL onderdeel van de Nowy Styl Group, een van de grootste fabrikanten van kantoormeubilair binnen Europa met een indrukwekkend internationaal netwerk.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform