Logo
  • Opinie
  • 29 mei 2015

Waarom de borging van uw veiligheidscertificaten van groot belang is

Als implementatieconsultant kom ik over de vloer bij tal van organisaties, in allerlei sectoren. Zo ook bij gemeenten door heel Nederland. Wat me opvalt, is dat de wet- en regelgeving, vergunningen, certificeringen en conditiemetingen meer dan ooit een rol spelen bij het veilig beheren en onderhouden van gemeentelijk vastgoed. Niet heel vreemd, want gemeenten hebben nogal wat gebouwen onder hun hoede waar het nét even wat meer mis kan gaan dan elders. Denk aan zwembaden, sporthallen en evenementenlocaties. “Een ongeluk zit in een klein hoekje” mag dan een clichéuitspraak zijn, gemeenten houden er (als het goed is) dagelijks rekening mee.

Inzicht geeft vertrouwen

Wat als er in een zwembad een reling losschiet en op een kind terecht komt dat hierdoor bijna verdrinkt? Of stel dat er in een sporthal door constructiefouten ineens onderdelen van de klimmuur wegzakken, waardoor een klimmer zich ernstig blesseert. Voor beide doemscenario’s geldt: je moet er niet aan denken. Of eigenlijk juist wel, de verantwoordelijken binnen de gemeente althans. Inzicht geeft vertrouwen. Het is van groot belang om binnen gemeenten (en andere instanties die risicovolle objecten beheren en onderhouden) alle gebouwen, ruimtes en inventaris in kaart te hebben. Van daaruit kan worden bekeken: om welke constructies en apparatuur gaat het, wat zijn de leveranciers, welke onderhoudscontracten gelden er, welke keuringsrapporten en daarmee certificeringen zijn er? Ook de combinatie van vooruitdenken en proactief handelen is cruciaal. Wanneer moet er een nieuwe keuring plaatsvinden om gecertificeerd te blijven? Het gaat om opvolging, registratie en borging. Of het nu om de brandtrappen, noodverlichting of de liften gaat; beheerlijsten moeten altijd compleet en up-to-date zijn. En dat niet alleen, op persoonsniveau moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk is.

Rol- en taakgericht

Binnen het Facilitair Informatie Management Systeem van Axxerion is een module ontwikkeld die voorziet in een betrouwbare borging van veiligheidscertificaten. Zoals bij alle software van Axxerion staan de workflows van uw organisatie centraal. Op basis van best practices zijn deze generiek beschikbaar gesteld, maar naar wens aan te passen. Immers: niet de software bepaalt hoe uw dag eruit ziet, uw werkprocessen bepalen dat. Van vastlegging tot concrete notificaties en taken voor de verantwoordelijken; het systeem werkt doeltreffend en transparant. Door signaalfuncties wordt er geen detail gemist en wordt te laat handelen voorkomen. Doordat er rol- en taakgericht gewerkt wordt, is bij elk proces of document bekend welke groep en zelfs persoon verantwoordelijk is. Mocht er dus onverhoopt toch iets doorheen glippen, dan is alles terug te halen. Niet om met het vingertje te wijzen, maar om van te leren. Want hoe goed en innovatief een borgingssysteem ook is, het blijft mensenwerk.

Meer weten over hoe ik u kan helpen bij het borgen van uw veiligheidscertificaten? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Ik vertel u er graag over!

06-54948794 | bob.wintering@axxerion.com | www.axxerion.com

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform