Logo
  • Achtergrond
  • 21 juni 2018
  • Ultimo

Is Internet of Things nu wel zo’n vooruitgang?

Overal om ons heen horen we allerlei dingen over Internet of Things (IoT). Het lijkt wel alsof we er niet meer omheen kunnen. Doen we niet mee, dan lopen we hopeloos achter en komt het niet meer goed. Projecten zijn gedoemd te mislukken, wordt gezegd door ‘IoT experts’. Maar het gaat nu toch ook goed? Is het echt zo belangrijk om ook mee te gaan in de hype rondom IoT? En daarbij; hoe zou IoT werkelijk kunnen helpen bij het beter organiseren van onderhoudsmanagement?
Beeld Is Internet of Things nu wel zo’n vooruitgang?

Definitie

Als eerste is de definitie van IoT interessant. Waar de een spreekt van het plaatsen van sensoren en het automatisch verzamelen van gegevens, heeft een ander het over veel verdergaande ontwikkelingen. Dat laatste kan binnen de maintenance beter worden gedefinieerd als Smart Maintenance of Industry 4.0 en omvat ook oplossingen als Virtual en Augmented Reality.
Een veelgebruikte definitie van Internet of Things is (volgens Oxford dictionaries) “Een voorgestelde ontwikkeling van internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens uit kunnen wisselen.” Deze definitie omschrijft meteen ook de eenvoud van IoT. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Hype, trend of blijvertje?

Daarnaast is het van belang om onderscheid te maken tussen een hype, trend en blijvende, waardevolle ontwikkelingen. Ook binnen IoT worden oplossingen ontwikkeld die erg leuk lijken, maar als ze beter onderzocht worden weinig toegevoegde waarde bieden. Een goede oplossing hoeft niet de hoofdprijs te kosten. Het lijkt misschien erg leuk als er een hele stellage met sensoren op, in en om uw productielijn wordt geïnstalleerd, waarmee het aantal trillingen in de lagers gemeten kan worden en nog allerlei andere zaken. Maar wat is de meerwaarde hiervan als er weer een apart software systeem aangeschaft moet worden om al die meetgegevens te monitoren en analyseren? Waarschijnlijk is het van grotere waarde als er een tweetal sensoren wordt geplaatst, waarmee diezelfde trillingen en bijvoorbeeld de kritische temperatuur in de gaten gehouden kunnen worden. Met daarbij een koppeling naar uw eigen onderhoudsmanagementsysteem. Dan kunt u past écht resultaat uit de metingen halen en er de juiste conclusies aan verbinden.

Een groeiproces

Bij voorkeur is het gaan werken met IoT-oplossingen een proces waar de organisatie in (mee) kan groeien. Er is waarschijnlijk ook al behoorlijk wat techniek binnen uw organisatie beschikbaar, die al slim werkt. Maak daar gebruik van en probeer eens te experimenteren met wat IoT uw organisatie kan brengen. De sleutel tot succes ligt bij het kunnen doseren en waar mogelijk experimenteren. Zet bijvoorbeeld een pilot project op. Er zijn geen grote investeringen nodig en de terugverdientijd is vaak korter dan vooraf gedacht. En kijk daarna eens wat breder dan alleen IoT. Er zijn legio mogelijkheden die bij uw organisatie passen en u daadwerkelijk kunnen helpen met meer ‘Smart Maintenance’. Een hype is IoT niet meer te noemen. De oplossingen die inmiddels op de markt zijn kunnen daadwerkelijk een toevoeging zijn op uw bestaande onderhoudsmanagement en ondersteunen bij het slimmer voorspellen van de onderhoudsbehoefte. Naast een duidelijk waarneembare trend is dus wel degelijk te spreken van een blijvertje dat zich continue aan het (door)ontwikkelen is.

Ultimo Software Solutions bv is een van origine Nederlands bedrijf, dat zich sinds 1988 toelegt op het ontwikkelen, verkopen en ondersteunen van software voor het doelmatig beheer van bedrijfsmiddelen en -processen. Dagelijks wordt er met een team van meer dan 150 personen gewerkt aan de standaard business software voor Facility, Maintenance, IT Service, Fleet & Infra Asset Management. De producten worden door meer dan 1500 organisaties in meerdere landen en in vele uiteenlopende branches gebruikt. Naast de hoofdvestiging in Nederland is de organisatie ook gevestigd in de buurlanden Duitsland en België.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform