Logo
  • Nieuws
  • 3 mei 2018
  • Rutger van Wijk Hospitality Group

OZG: een compact, innovatief en duurzaam ziekenhuis

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) bouwt een nieuw – aardbevingsbestendig – ziekenhuis aan de rand van Scheemda. De organisatie bereidt zich voor op de ingebruikname in juni van een waanzinnig mooi ziekenhuis. Vorige week mocht ik vast rondkijken in de nieuwe omgeving. Met mijn ervaring in het begeleiden van ziekenhuizen naar ingebruikname van nieuwbouw, kan ik zeggen dat dit ziekenhuis zich op een aantal vlakken wezenlijk onderscheidt van andere nieuwbouwprojecten.

Beeld OZG: een compact, innovatief en duurzaam ziekenhuis

De visie van OZG om een compact, innovatief en duurzaam ziekenhuis te bouwen zie je in alles terug.

Technologisch vernieuwend

Om te beginnen is het OZG uitgerust met energiezuinige technologie, zoals een (bovengrondse) WKO-installatie, energie-efficiënte installaties en energieopwekking via de glazen gevelpuien. Het is mooi om te zien dat duurzaamheid zo transparant in het ontwerp is geïntegreerd. Een van de meest opvallende noviteiten zijn de flexibele dilatatievoegen. Deze voegen zorgen ervoor dat de verschillende bouwdelen bij een aardbeving onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Veranderende werkprocessen

Een ander mooi voorbeeld is de vernieuwing in het poliklinisch werkproces in de backofficeruimte van de poliklinieken. Om efficiënt gebruik te maken van vierkante meters en ontmoeting en samenwerking tussen vakspecialisten en overige medewerkers te stimuleren, is een centraal gebied ontworpen dat omgeven is door (spreek-)onderzoekskamers.

Lichtstraten

Het centrale gebied van het ziekenhuis is via grote lichtstraten voorzien van veel daglicht. Onder deze mooi vormgegeven lichtstraten zijn gemeenschappelijke voorzieningen voor onder andere spreekuurvoorbereiding gepositioneerd. Ook de handdesinfectievoorzieningen zijn centraal, zodat deze voorzieningen niet nodig zijn in de individuele patiëntruimten. Voor de kantoorwerkzaamheden is het centrale gebied verbonden met een open kenniscentrum dat activiteitgerelateerd is ingericht. Dit onderstreept de ‘OZG manier van werken’ waarin samenwerking en kennisdeling centraal staan. Deze lichte kantooromgeving biedt vitaliteitspunten met koffie, thee, fruit, water en vruchtensappen voor medewerkers.

Patiëntgericht

Vanuit de patiëntkamers is het weidse uitzicht over het Groningse landschap onovertroffen. Een kijkje in de eenpersoonspatiëntkamers zelf leert dat deze verfrissend zijn vormgeven. Het nieuwe voedingsconcept geeft de patiënt volop keuzevrijheid in wat en wanneer hij of zij wil eten. Daarnaast is veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van een wachttijdreducerend-wachtconcept voor de poliklinische omgeving.

Wat kan de regio trots zijn op dit mooie ziekenhuis!

Rutger is als partner bij Hospitality Group verantwoordelijk voor de zorg; van het signaleren van kansen tot het ontwikkelen van duurzame oplossingen. Dit vanuit de overtuiging dat facility management, huisvesting en gastvrijheid een primaire bijdrage leveren aan de kwaliteit en beleving van de zorg. Hij was onder meer betrokken bij de nieuwbouwingebruikname van het Zaans Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente, Radboudumc, Bernhoven, Rijndam Revalidatie en het Maasziekenhuis. Binnen deze projecten ondersteunt hij bestuur en management op het snijvlak van veranderende processen in zorg, ICT, techniek, facility management en HR.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform