Logo
  • Nieuws
  • 18 juli 2018
  • Bron: Hospitality Management

Hotelschool en ziekenhuis doen samen onderzoek naar gastvrijheid

Studenten geneeskunde en studenten van de Hotelschool The Hague gaan samen de gastvrijheid onderzoeken in ziekenhuis HMC Antoniushove in Leidschendam. Hierbij wordt onder meer de gastvrijheid van artsen, verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel bestudeerd.

Beeld Hotelschool en ziekenhuis doen samen onderzoek naar gastvrijheid

In het onderzoek worden er koppels gemaakt van beide studentengroepen. Deze zullen samen vanaf september een half jaar lang de omgang met kankerpatiënten bestuderen. Ook zullen patiënten hun ervaringen delen. Aan de hand van de resultaten worden interventies bedacht die de gastvrijheid in het ziekenhuis moeten vergroten. "De combinatie van een hotelschoolstudent en geneeskunde student is mooi, omdat ze van elkaar kunnen leren: aanstormende artsen kunnen vooral op het beter maken van de patiënt gefocust zijn, en hotelstudenten zijn meer gericht op de beleving," aldus Lector Hospitality, Happiness & Care Angélique Lombarts, projectleider van het onderzoek vanuit Hotelschool The Hague.

Omgaan met patiënten

Gastvrijheid zit soms in de kleine dingen, zo blijkt uit een pilot voorafgaande aan de studie, waarin twee hotelschoolstudenten het medisch personeel observeerden. Zij zagen bijvoorbeeld dat de artsen verschillend omgaan met patiënten die een nieuwe afspraak moeten maken. De één neemt afscheid bij de deur van de spreekkamer en laat de patiënt zelf naar de balie lopen om een nieuwe afspraak te maken. De ander loopt met de patiënt mee naar de balie, vertelt de doktersassistente wat er moet gebeuren, en neemt dan pas afscheid. Dat is een klein verschil, maar met een groot effect qua beleving voor de patiënt. Daarnaast werkt het efficiënter voor de informatieoverdracht tussen dokter en doktersassistente.

Op het Hospitality Fest op 10 september gaat Wenny Braam van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht in op het meetbaar maken van gastvrijheid in een ziekenhuis.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform