Logo
  • Nieuws
  • 9 februari 2018
  • Bron: Btg.org

Groot deel zorgorganisaties maakt al gebruik van IoT

Zes van de tien zorgorganisaties wereldwijd maakt momenteel al gebruik van het Internet of Things (IoT). Het gaat dan bijvoorbeeld om verplegend personeel dat via een mobile device toegang tot röntgengegevens, of patiënten die uitgerust zijn met real-time locatiesystemen.

Beeld Groot deel zorgorganisaties maakt al gebruik van IoT

Dit blijkt uit onderzoek van Aruba Networks, een onderdeel van HP. “Een van de grootse voordelen van IoT die zorgprofessionals tot nu toe ervaren, is de mogelijkheid om medische apparatuur via sensoren te monitoren en te onderhouden. IoT in de zorg is zeker geen speeltje. Zo verandert voorraadbeheer de manier waarop ziekenhuizen functioneren en met hun apparatuur omgaan," aldus Bert Leegwater, Country Manager Nederland bij Aruba.

Het Medisch Spectrum Twente is een goed voorbeeld, zegt Leegwater. “Het is een ziekenhuis, maar wil dezelfde maatstaf hanteren als een hotel. Iedere patiënt heeft een eigen kamer met badkamer, krijgt een iPad bij intake en kan daarmee eten bestellen op ieder moment dat ze willen, bellen met vrienden en familie, en de voortgang van hun behandeling bekijken op de tablet.”

Monitoren van apparatuur

Het Martini Ziekenhuis in Groningen ontwikkelde samen met Aruba een stabiel netwerk voor het gehele ziekenhuis. Dit netwerk biedt medewerkers een compleet beeld van de apparatuur op het netwerk en snelle toegang tot patiëntendossiers. Het ziekenhuis werkt momenteel aan een volledige Internet of Things-strategie. Hiervoor onderzoekt het technologieën zoals routering en het traceren van medische apparatuur en van materialen. Verder onderzoekt het ziekenhuis een applicatie die klanten real-time informeert over wachttijden. Ook kijkt het naar de mogelijkheden om het monitoren van patiënten met telemetrie-apparatuur over te hevelen naar het WiFi-netwerk om onnodige vertraging te voorkomen.

Een andere manier waarop IoT de zorg voor patiënten in ziekenhuizen verandert, is het monitoren van apparatuur. Machines die niet goed functioneren melden dat via IoT zelfstandig aan engineers. Deze worden dan direct gerepareerd, zodat behandelingen minimaal verstoord worden. Sensoren worden ook ingezet om de temperatuur in laboratoria, koelkasten en op afdelingen te monitoren. Hierdoor kunnen medewerkers eenvoudig de temperatuur voor het gehele gebouw regelen. IoT maakt het managen van ziekenhuizen eenvoudiger, maar draagt ook bij aan betere patiëntenzorg. Zo ontvangen patiënten met geïmplanteerde monitorsystemen voor glucose hun gegevens op vaste momenten via hun telefoon. Zo kunnen zij hun diabetes beter behandelen.

Beveiligingsrisico's

Leegwater: “Met de bovenstaande resultaten is het niet vreemd dat IoT momenteel snel groeit. De verwachting is dat in 2019 87 procent van de zorgorganisaties een vorm van IoT gebruikt. Maar de veiligheidsrisico’s, ook voor de data in ziekenhuizen, blijft een hobbel die genomen moet worden. Een opzienbarend resultaat uit het Aruba-onderzoek is dat 89 procent van de organisaties die vooroploopt met IoT ook daaraan gerelateerde beveiligingsproblemen hebben gehad. Om te voorkomen dat de angst voor beveiligingsrisico’s een schaduw over de groei en innovatie van IoT werpt, is het zaak om menselijke fouten en malware te neutraliseren.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform