Logo
  • Nieuws
  • 20 november 2017
  • Bron: Hutten

Bernhoven wederom meest gastvrije ziekenhuis van Nederland

Voor de derde maal mag Bernhoven zich het meest gastvrije ziekenhuis van Nederland noemen. Dat is een uitzonderlijke prestatie die in de eerste plaats op het conto van alle medewerkers van het ziekenhuis in Uden mag worden geschreven. In het juryrapport noemt de jury de medewerkers van Bernhoven ‘passievol’.

Beeld Bernhoven wederom meest gastvrije ziekenhuis van Nederland

Ruim 120 zorginstellingen namen dit jaar deel aan de audit van Gastvrijheidzorg met Sterren. De gastvrijheidsaward wordt in drie categorieën toegekend: verpleging en verzorging, GGZ instellingen en ziekenhuizen. In de categorie ziekenhuizen werden uiteindelijk vijf ziekenhuizen genomineerd. Van die vijf ziekenhuizen behaalde Bernhoven als enige vijf sterren en scoorde in zes onderdelen exceptioneel hoog. Die onderdelen zijn beleid (97), ambiance (94), bejegening (96), eten en drinken (99) faciliteiten (92) en klantvriendelijkheid (94). De totaalscore komt uit op 95 van de honderd procent, terwijl het landelijk gemiddelde 79 procent is.

Ook roemde de jury de aandacht voor de ketenzorg en de koers die Bernhoven heeft ingezet op weg naar zinnige zorg. ‘Gastvrijheid kan betekenen dat je niet naar het ziekenhuis hoeft. Door goede ketenafstemming is het mogelijk ziekenhuiszorg te vervangen door zorg door de huisarts,’ aldus de jury. De patiënt wordt in het hele zorgproces centraal gesteld, vervolgt de jury die ook oog heeft voor de ambiance van het gebouw waarin natuurlijke kleuren, materialen en kunst de inrichting sfeervol maken. De eenhoorns en eekhoorns worden als opvallende eyecatcher genoemd. Bovendien is het ziekenhuis nauw verbonden met de omgeving, onder meer door de Bernhovenwandelroute.

Gastvrijheid onderdeel van DNA

Wat volgens de jury het meest opvalt is dat Bernhoven laat zien dat gastvrijheid in het Udense ziekenhuis geen project is, maar dat het wezenlijk onderdeel is van het DNA van het ziekenhuis. Gastvrijheid wordt met passie door iedereen die in Bernhoven werkt uitgedragen. Dat het ziekenhuis de Gastvrijheidszorg met Sterrenaward voor de derde maal in de wacht sleept is dan ook ‘dik verdiend’, zoals een van de juryleden na afloop van de feestelijke uitreiking in Utrecht aan de delegatie van Bernhoven liet weten.

Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van leven in de zorg. De waardering komt tot stand via interne beoordelingen van management, cliëntenraad, cliënten, medewerkers, vrijwilligers en familieleden en daarnaast via een bezoek door een externe auditeur. Gastvrijheidsaspecten die worden beoordeeld zijn onder meer ambiance, bejegening, beleid, eten & drinken, faciliteiten en klantvriendelijkheid.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform