Logo
  • Achtergrond
  • 18 mei 2017
  • Saint-Gobain Ecophon

Lawaai in de gezondheidszorg: de feiten en tips ter verbetering

Er zijn in het verleden vele onderzoeken gedaan naar de invloed van lawaai in de zorg. Uit de resultaten is gebleken dat lawaai en ongewenst geluid grote invloed heeft op patiënten, cliënten en zorgpersoneel. Wat is precies de invloed van lawaai in de ziekenhuis- en ouderenzorg? Wat kost het en wat kunt u eraan doen vanuit FM?
Beeld Lawaai in de gezondheidszorg: de feiten en tips ter verbetering

De invloed van lawaai in de ziekenhuiszorg – de feiten:

Een rustige omgeving zorgt voor betere slaap en sneller herstel
Slaap is fundamenteel voor het herstel van de patiënt. De World Health Organization (WHO) stelt als voorwaarde dat voor een goede nachtrust het continue achtergrondgeluid niet hoger mag zijn dan 30 decibel.  Eerdere onderzoeken naar geluid in ziekenhuizen over de hele wereld  hebben aangetoond dat het gemiddelde geluidsniveau  60 decibel tijdens de nacht en 70 decibel tijdens de dag.

Lawaai beïnvloedt prestaties
Er is een beduidend verschil of een complexe taak wordt uitgevoerd in een rustige of in een rumoerige omgeving.  In een rumoerige omgeving is de uitvoering ongeveer 50% minder accuraat. Onderzoeken hebben vastgesteld dat het gemiddelde geluidsniveau op spoedeisende hulp en in operatiekamers vaak boven 70 decibel stijgt.

Minder lawaai – minder medicijnen
In rumoerige omgevingen hebben patiënten meer behoefte aan medicatie. Uit een studie bij de afdeling hartbewaking (CCU) is gebleken, dat het aantal patiënten met pijn op de borst die bètablokkers nodig hadden, met 67% verminderde nadat de geluidsomgeving  was verbeterd.

Geluid in de ouderenzorg – de feiten:

Gehoorverlies vermindert levenskwaliteit
Leeftijd gerelateerd gehoorverlies (presbyacusis) treft ongeveer 37% van de 61-70 jarigen, 60% van 71-80 jarigen en bijna 90% van de mensen ouder dan 90 jaar. Veelvuldige communicatieproblemen en misverstanden leiden tot terugtrekking, zelftwijfel en depressie. Verminderd gehoor beïnvloedt ook de ruimteoriëntatie en verhoogt de kans op vallen.

Geluid beïnvloedt ons allemaal, maar sommigen meer dan anderen
De meest bekende subjectieve reactie op ongewenst geluid is ergernis. Voor sommigen kan dit ook angst inhouden en soms zelfs woede, in relatie tot de overtuiging dat men onnodig getergd wordt. Voor anderen kan ongewenst geluid de behulpzaamheid beïnvloeden, agressie opwekken en de verwerking van sociale signalen verstoren.

Beleving van de zorg
Patiënten met ervaringen in zowel een goede als een slechte akoestische omgeving hadden een positiever gevoel over het zorgpersoneel in een goede geluidsomgeving.

Minder lawaai - minder stress
Een onderzoek naar stresshormonen toonde aan dat het adrenalineniveau met 43% stijgt na slechts drie uur blootstelling aan geluid met een lage intensiteit, in vergelijking met een rustige omgeving.

De kosten van lawaai in de zorg - de feiten:

Lawaai heeft negatief effect op prestaties
Nauwkeurigheid vermindert met ongeveer 50% in een rumoerige omgeving. Dit kan ernstige consequenties hebben omdat zorgpersoneel de instructies of informatie over medicijndoseringen verkeerd kunnen begrijpen.

Minder lawaai vermindert stress
De persoonlijke ervaring van een groep verpleegkundigen die onder een geluidsabsorberend plafond werkten was dat hun ervaren stress en spanningen aanzienlijk verminderden.

Een gezonde investering
Een case study in de VS bevestigt dat de investering in hoogwaardige geluidsabsorberende plafond- en wandpanelen in drie jaar werd terugverdiend.

Conclusie

Een goed geluidsomgeving:

  • Verlaagt de bloeddruk
  • Verbetert de kwaliteit van slaap
  • Vermindert de behoefte aan pijnmedicatie
  • Maakt betere communicatie mogelijk
  • Verlaagt stressniveaus
  • Verbetert de veiligheid van de patiënt
  • Verbetert welzijn, prestaties en werktevredenheid van het zorgpersoneel
Saint-Gobain Ecophon ontwikkelt en produceert akoestische systemen die bijdragen aan een goede werk-, leer- en zorgomgeving. Hun belofte “A sound effect on people” is de kern van alles wat zij doen. Ecophon heeft verkoopkantoren in 14 landen en vertegenwoordigingen in nog eens 30 landen wereldwijd. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hyllinge, net buiten Helsingborg, in Zweden. Ecophon is onderdeel van de modiale Saint-Gobain Groep.

Producttips