Logo
  • Nieuws
  • 9 augustus 2019
  • Bron: Binnenlandsbestuur.nl Foto: Duurzame bedrijfsinrichting.nl

Zo krijg je mensen wel van die stoel af

Gedrag van mensen beïnvloeden, voor langere tijd. Dat is een ware uitdaging. De gemeente Utrecht heeft daarom een heus nudgenetwerk ingericht. Niet alleen om bijvoorbeeld mensen die een uitkering ontvangen een zogenaamd duwtje in de goede richting te geven, maar ook medewerkers. Bijvoorbeeld op het gebied van bewegen.

Beeld Zo krijg je mensen wel van die stoel af

Lisanne Roossien en Niek Verlaan zijn onderdeel van het nudgenetwerk van de gemeente Utrecht. Ze proberen het voor burgers en medewerkers makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door brieven voor uitkeringsgerechtigden visueler te maken waardoor die begrijpelijker zijn. In de hoop dat meer mensen op de verplichte gesprekken komen. Een gedragsanalyse is daarbij essentieel.
Verlaan: “Soms krijgen we de vraag van een collega: ‘Doe mij maar een nudge’, maar zo werkt het natuurlijk niet. We proberen veel gestructureerder te opereren door het beleid te analyseren en te beoordelen waar we het voor mensen gemakkelijker kunnen maken en barrières weg kunnen nemen.”

Staand werken

Een voorbeeld van gedragsverandering op langere termijn voor medewerkers is staand werken. De gemeente werkt met bureaus die omhoog kunnen, met de bedoeling staan en zitten af te wisselen. Slechts 2 procent van de werknemers zette echter de bureaus weleens omhoog. Totdat het ‘nudgeteam’ de situatie omdraaide en de bureaus standaard omhoog zette. Na twee maanden werkte nog steeds 8 procent staand. Verlaan: “Dat is nog steeds niet heel veel, maar wel een flinke toename.”

Producttips

Ook interessant

Voorspel de toekomst met analytics
Download de gratis whitepaper

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform