Logo
  • Opinie
  • 27 januari 2013

Theaterdirecteur in de toekomst

Als futurist heb je een fascinerend leven, begeef je je telkens weer op onbekend terrein. Ik spreek op congressen en doe dingen die hemelsbreed van elkaar verschillen: van zwemmen met studenten tot sparren met de ziekenhuisdirectie.

Als futurist heb je een fascinerend leven, begeef je je telkens weer op onbekend terrein. Ik spreek op congressen en doe dingen die hemelsbreed van elkaar verschillen: van zwemmen met studenten tot sparren met de ziekenhuisdirectie. Op de Provada nam ik deel aan het Eindgebruikersdebat, en in die rol (als eindgebruiker)
voel ik me het beste. Hoe wonen, leven en werken we in de toekomst? Pas dan ga ik na wat dat kan betekenen voor een specifieke branche. In deze columns zal ik me dan ook niet verplaatsen in de rol van de FM’er – ik voel nu al aan mijn water dat dat fout gaat. Ik ga proberen me te verplaatsen in de gebouwengebruiker van de toekomst. Ik begeef me steevast op plekken waar nieuwe woorden geboren worden. Daar zit namelijk de verandering, daar zijn de openingen naar de toekomst. Denk aan Vastgoed 3.0. Het niet-meer-zo nieuwe werken (van kantoor naar werkplek). Crossover gebouwen (zeer competitief) en living buildings (worden liever geprint dan gebouwd). Flexgoed (van bezit naar gebruik). Kortom, het gebouw als theater. Voor een nieuwe wereld hebben we nog veel meer nieuwe woorden nodig. Kunt u, om te beginnen, iets doen aan dat woord facility manager? Het klinkt net als loodgieter, en dat is zóóóó cassettebandje. Mijn buurman was het een leven lang maar (na een goed gesprek met mij) werd hij energiecoach. Hij doet nagenoeg hetzelfde als voorheen, maar toch niet helemaal. Zijn blik is verruimd. Zijn klant staat centraal; niet de tools. Het ontzorgen zit al ingebakken
in het woord. Zo stuitte ik laatst op de 3DPixelmaker. Die maakt gewoon afbeeldingen, maar op een of andere manier klinkt er meer hoogwaardig vakmanschap in door. En het is sexy. En sexy moet u ook zijn als u hoger in de boom wilt klimmen. Dat is toch wat u wilt? Dichter op het primaire proces? Dit nummer bijvoorbeeld gaat over leisure management. Dat maakt u, zou ik zeggen, tot theaterdirecteur. Wat ik bereikt wil hebben in de elfde en laatste column? Een betere naam voor FM. Een paar innovaties van u die een prijs waard zijn. En kunnen we er samen achter komen wie op het Congres van de Toekomst de belangrijkste hoofdrolspelers zijn? Misschien u zelf wel.
 

Futurist Marcel Bullinga zoekt een betere naam voor facility manager en is benieuwd naar uw innovaties. Het thema voor het volgende nummer is zorg. Twitter uw ideeën naar @futurecheck

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform