Logo
  • Nieuws
  • 1 april 2021

Rol van aerosolisatie bevestigt in onderzoek naar het aantal bacteriën in de lucht bij handen wassen

De resultaten van een nieuw onderzoek wijzen uit dat kleine druppeltjes zich verspreiden in de toiletruimte door aerosolisatie bij normale activiteiten zoals rondlopen of het gebruik van een kraan. Het drogen met een handdroger of papieren doekjes maakt geen verschil.

Beeld Rol van aerosolisatie bevestigt in onderzoek naar het aantal bacteriën in de lucht bij handen wassen

Goede handhygiëne staat sinds het begin van de pandemie volop in de aandacht. Daarom heeft Dyson aan testlaboratorium Airmid Healthgroup de opdracht gegeven om de kans op verspreiding van bacteriën door de lucht via aerosolisatie bij verschillende droogmethoden te onderzoeken. Deze nieuwe, onafhankelijke studie bevestigt dat het drogen van je handen essentieel is voor een veilige en hygiënische oplossing voor sanitaire ruimtes.

Het onderzoek vond plaats onder realistische omstandigheden: deelnemers droogden hun handen nadat ze deze hadden afgespoeld of gewassen. De focus lag daarbij op het effect van de droogmethoden op de concentratie van aerosolen en bacteriën in de lucht: een veelbesproken onderwerp sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Onderzoeksmethode

De helft van de deelnemers spoelden de handen met water (zonder zeep), de andere helft wasten de handen twintig seconden (met zeep) volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO). Daarna droogden de proefpersonen hun handen met een Dyson jethanddroger (Airblade Wash+Dry, Airblade 9kJ, Airblade V of Airblade dB) of met papier. De resultaten wijzen uit dat kleine druppeltjes zich vooral verspreiden door normale activiteiten in de toiletruimte, zoals rondlopen of het gebruik van een kraan. Het drogen met een Dyson Airblade handdroger maakt geen significant verschil en zorgt niet voor meer verspreiding van aerosolen via de lucht.

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de toename van het aantal aerosolen en bacteriën na het drogen met papier of met een Dyson jethanddroger vergelijkbaar is. Dit toont aan dat jethanddrogers net zo veilig en hygiënisch zijn als papieren doekjes.

"We weten dat vochtige handen tot 1000 keer meer bacteriën kunnen overbrengen dan droge handen", zegt Dr. Salome Giao, microbioloog bij Dyson. "We wilden ervoor zorgen dat mensen hun handen goed wassen en drogen, en alle mythes rond aerosolisatie en handdrogers uit de wereld helpen."

Representatieve studie

Direct na de introductie van de eerste Dyson Airblade in 2008 zijn er niet realistische onderzoeken gepubliceerd over jet handdrogers. Door de werking van handdrogers in extreme, niet-representatieve omstandigheden te onderzoeken, werd meermaals geprobeerd om jet handdrogers in diskrediet te brengen. In deze studies brachten onderzoekers abnormaal grote hoeveelheden microben aan op handen (ETS in 2008 en VSR in 2012) of zelfs op kunststof handschoenen (Wilcox in 2014 en Redway in 2015), waarna de handen zonder ze te wassen of zelfs maar af te spoelen in de jetdroger werden geplaatst. In werkelijkheid droogt niemand extreem vervuilde handen zonder ze tenminste te hebben afgespoeld.

Uit meerdere representatieve studies, met handen die niet kunstmatig besmet waren (SCA in 2013) of in echte toiletruimtes (Wilcox in 2018), bleek al dat er geen significant verschil in aerosolisatie tussen de droogmethoden is. Een Dyson Airblade handdroger bleek net zo hygiënisch als papier. Ook deze nieuwe studie (Airmid in 2020) bevestigt dat Dyson Airblade handdrogers een veilige en hygiënische oplossing voor toiletruimtes zijn en sluit daarmee aan bij deze eerdere representatieve onderzoeken.

De World Health Organization (WHO) en het Centers for Disease Control and Prevention – concluderen ook dat handdrogers net zo hygiënisch zijn als papieren doekjes en schrijven beide droogmethoden voor als beste manier van handen drogen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform