Logo
  • Nieuws
  • 18 december 2018

Onderzoek naar optimale bezettingsgraad kantoor

FMN – de beroepsvereniging voor het facilitaire domein - en Leesman – bekend van de Leesman Index - starten een onderzoek op om de optimale kantoorbezetting van Nederland te definiëren. De bezettingsgraad van kantoren in Nederland is laag. Althans cijfermatig. Volgens de metingen is gemiddeld minder dan 50% van de beschikbare werkplekken in gebruik. Desondanks vinden veel kantoorwerkers dat het (te) druk is op kantoor aldus de initiatiefnemers.

Beeld Onderzoek naar optimale bezettingsgraad kantoor

Er is geluidsoverlast en niet elke medewerker kan de werkplek van zijn keuze vinden op de piekdagen dinsdagen en donderdag. Hoe kan dit? Hoe kan het zijn dat het op kantoor feitelijk niet druk is maar in de beleving wel? Wat is de optimale bezettingsgraad op kantoor? Om deze vragen te beantwoorden is inzicht nodig in de relatie tussen de kantoorbezetting en de tevredenheid van de medewerkers.

Het onderzoek dat FMN en Leesman gaan doen, richt zich op het aanbrengen van een relatie tussen de gegevens die vanuit de NFC Index (sinds 1 januari 2018 samengegaan met FMN) worden verzameld en de Leesman Index. De data worden vergeleken op gebouwniveau ten aanzien van bezettingsgraad, exploitatiekosten en medewerkerstevredenheid. Dit is een eerste onderzoek om te bekijken of er een optimum te vinden is tussen de kosten van een werkplek en de bezettingsgraad aan de ene kant en de effectiviteit van de werkomgeving aan de andere kant. 

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform