Logo
  • Nieuws
  • 21 oktober 2013
  • Peter van den Hout

'Ondernemen is gewone dingen ongewoon goed doen'

Ondernemerschap, het wordt in toenemende mate ook van de facility manager verwacht. Maar wat houdt ondernemerschap nu precies in en wat betekent dit voor uw functioneren binnen de organisatie?

Beeld 'Ondernemen is gewone dingen ongewoon goed doen'

"In de eerste plaats moet je mensen kunnen meenemen in je verhaal," vertelt Diana Matroos, bekend als presentatrice van RTL Z en BNR Nieuwsradio. Tijdens het komende FMM Marktevent over ondernemerschap in FM treedt ze op als dagvoorzitter. "Ik heb al heel wat ondernemers geïnterviewd en zij blinken uit in het overtuigen van mensen van hun ideeën. Dit vereist een duidelijke visie en de nodige dosis lef."

Wat ondernemerschap volgens Matroos juist niet is: wijzen naar de rest van de wereld. "Je hoort sommige zelfstandigen nog wel eens klagen over de overheid of andere spelers in de markt, dat vind ik de verkeerde instelling. Vraag je juist af waar je als ondernemer het verschil kunt maken. Doe iets wat anderen niet durven!"

Focus op klantbeleving

Matroos noemt daar een simpel voorbeeld van dat ze onlangs hoorde van een bouwondernemer. "Tegen de stroom in betaalt hij zijn leveranciers juist snel in plaats van te rekken. Pas op het allerlaatste moment betalen, dat gebeurt momenteel veel vanwege de slechte economische omstandigheden. Hij doorbreekt dit patroon en daar krijgt hij veel goodwill voor terug."

Voor facility managers vat Matroos ondernemerschap in één zin samen: "Gewone dingen ongewoon goed doen! Focus op klantbeleving en bied daar maximale toegevoegde waarde."

Producttips

Ook interessant